Jump to content
Annons
  • Passa dig för hög- och lågpassfilter

    FREDAGSTIPSET: Idag tänkte jag prata lite om hög- och lågpassfilter som skär bort all botten eller topp för att rensa upp i mixen. För att få till ett bra slutresultat behöver du förstå när och hur de ska användas.

    Jon Rinneby

    ingang_2700481895.jpg.cc3e73762d741fec5823c323b3d12905.jpg

    Många av er har säkert blivit inpräntade att lägga ett högpassfilter på alla kanaler, eller low-cut/ high-pass som det också lite förvirrande kallas. Detta är en god tanke, eftersom mycket energi samlas här nere och mixen lätt låter grötig av för mycket sub/bas. Jag ställer mig dock lite tveksam till detta tillvägagångssätt, eftersom mixen lätt kan låta steril om för mycket botten försvinner.

    ”Skär bort det som ändå inte hörs” är ett argument som ofta dyker upp. Nej, det kanske inte hörs, det är helt riktigt, men det kanske känns? Och det är precis detta musik nästan alltid handlar om, att det ska kännas. Självklart ska du använda högpassfilter på diverse kanaler, men verkligen inte på allt, bara för att du kan. Jag brukar tänka ungefär såhär:

    Vad är botten i mixen? Är det baskaggen och basen tillsammans med golvpukan, eller är det kanske ett piano tillsammans med två gitarrer? Det är sedan dessa jag utgår ifrån när jag mixar. Först ser jag till att botten låter bra, gärna utan högpassfilter om möjligt, just för att få kvar den där sköna subben. Ibland kan det naturligtvis vara så att du måste skära bort lite botten även här, om inspelningen är dålig, eller om det blir uppenbara konflikter mellan exempelvis bas och baskagge. Men generellt så försöker jag behålla så mycket botten jag kan i just bottenpaketen. När jag sedan mixar vidare så funderar jag över vilka andra element som kan tillföra något ”där nere”. Behöver dessa verkligen skäras i sub/bas-regionen, eller räcker det att jag lämnar lite plats i området 100–300 Hz istället? Ofta är det nämligen just här gröten/otydligheten sitter. Gällande sång så är det dock praxis att skära bort allt under 70-100Hz för mörkare röster och 100-200hz för ljusare, om du inte spelat in med högpassfilter på sången. Detta för att råda bot på eventuella puffljud, eller andra störningar.

    755155832.jpg.1862357dea99cfaa220e721e9786a378.jpg
    Bilden visar ett högpassfilter vid 100 Hz, men det kanske inte ens behövs?

    Allt detta är naturligtvis lättare sagt än gjort, speciellt om du sitter på bristfällig lyssning. Hur ska du veta vad som kan skäras bort om du inte hör det? Men det är själva principen jag talar om och som jag tycker att du ska fundera över. Behöver du verkligen lägga ett högpassfilter på varje kanal? Lagom är bäst, eller hur lyder nu det slitna ordspråket?

    Gällande lågpassfilter, det vill säga att du tvärtom skär bort onödig topp/luft, så brukar jag tänka ungefär likadant. Fast här kan du faktiskt gå lite hårdare fram, om du törs. Vilka instrument är toppen i mixen? Kanske sång, cymbaler och virvel? Andra element som bas, elgitarr och körer behöver ofta inte den där absoluta luften, det kan rent av vara så att de ligger där och stör utan att det hörs när du sololyssnar. Det kan därför vara en god idé att skära bort här för att på så sätt lämna plats åt de instrument som verkligen behövs här uppe. På detta sätt slipper du även boosta så mycket diskant/luft och därigenom riskera att mixen låter tunn/steril.

    Nåja, detta är bara mitt sätt att se på det hela och inget som står i regelboken. Kanske passar detta arbetssätt dig, kanske inte. Men jag hoppas i alla fall att du lärt dig något av dagens inlägg!

    BONUSTIPS: Ju fler instrument du har att jobba med ju viktigare är det att du håller koll på dina hög- och lågpassfilter. För mycket, eller för lite av det goda är sällan gott.

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.