Jump to content
Annons
  • Olika sorters reverb – del 2/2

    FREDAGSTIPSET: Idag kryddar jag fredagsmyset med tre reverb, som kanske inte används riktigt så frekvent, men som ändå har sin plats i musikhistorien och framförallt den moderna studion.

    Jon Rinneby

    ingang_3535376721.jpg.8a00ea3e0d38328a8455c9b0f9143686.jpg


    I tidigare tipset Olika sorters reverb – del 1/2 skrev jag om Room, Hall och Plate och hur du kan tänka kring användandet av dessa.

    Ambiance
    I realiteten är detta varken ett Room, Hall eller Plate, utan istället en digital algoritm. Ett ambiance-reverb är något helt eget. Det handlar alltså om ett slags oklart utrymme runt omkring någonting, hur konstigt detta än må låta. Vanligtvis likställs ambience med ett mycket kort reverb, vilket vid en första anblick kan verka lite tråkigt. Men faktum är att denna effekt är utmärkt för att skapa illusionen av djup. Perfekt på sång eller andra instrument, som ska låta torra, men ändå ge en tredimensionell upplevelse, till skillnad från Room som har mer karaktär.

    Chamber
    Denna reverbtyp har som uppgift att efterlikna ett utrymme med stor klang, inte helt olikt den vi känner igen från Hall. Skillnaden är dock att Chamber ger känslan av att vara mindre än konsertsalen, därav ordet kammare. Resultatet ger mer definition än Hall och är alltså inte lika ”smetigt”. Bland andra Beatles var flitiga användare av kammare på Abbey Road, där de specialbyggt rum i källaren för bland annat sång och stråk. Grovt generaliserat skulle man kunna säga att Chamber ger ett varmare och träigare intryck än Hall, som kan låta lite kyligare.

    Spring
    Eller fjäderreverb som det också kallas, hittar vi vanligtvis i gamla gitarrförstärkare, som exempelvis Fender Twin, och är inte helt olikt plåtereverbet. Soundet är karaktäristiskt studsande och det var inte ovanligt att producenter från förr plockade isär gamla förstärkare för att bygga nya reverb av dessa, enbart för mixning. Fjäderreverb fungerar ypperligt på sång, gitarr och blåsinstrument.

    Med detta sagt vill jag naturligtvis även rekommendera ett par bra mjukvarreverb:

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.