Jump to content
Annons
  • Maxa dina mixar med soft clipping

    FREDAGSTIPSET: Idag ska vi prata om hur du på ett naturligt sätt kan få upp volymen på dina mixar och samtidigt runda av de digitala kanterna med hjälp av soft clipping.

    Jon Rinneby

    ingang_2700481895.jpg.159a0f0472b274d34849ad57a8f157fa.jpg

    Soft clipping är förenklat uttryckt en slags limitering, det vill säga att du begränsar din ljudkälla att nå över en viss nivå för att undvika distorsion. I den digitala världen ligger det nämligen till som så att allt som når över 0dB på masterkanalen förvandlas digital distorsion när du exporterar ditt projekt, så länge du jobbar i 24 eller 16-bitar. Detta vill du alltid undvika.

    Skillnaden mellan vanlig limitering och soft clipping är dock att soft clipping är betydligt snällare mot ditt material och inte ”hyvlar av” topparna lika kraftigt. Detta resulterar, enligt mig, i en mer behaglig ljudupplevelse. Se bild nedan.

    2012646112_1984768278_AHred.jpg.521a5b82f2f6c800be435454ae9efb4f.jpgSkillnaden mellan soft clipping och limitering.

    Soft clipping uppstår om du pressar analog hårdvara hårt, eller exempelvis jobbar med rullbandspelare. Detta går tack och lov även att efterlikna i den digitala världen. Kort och gott: Soft clipping är ett bra sätt för dig som vill skapa en mer analog ljudbild i en digital miljö, samtidigt som du får upp volymen.

    Varför används då inte alltid soft clipping kanske du frågar dig? Klassisk limitering kan helt enkelt få dina mixar att låta lite starkare, men till priset av att det faktiskt låter sämre. Idag behöver vi inte oroa oss för volym lika mycket som för några år sedan (se artikeln Hur volymstark ska din mix vara 2020?) och därför är soft clipping absolut att föredra som det ser ut nu. Ibland kan en kombination av båda dock vara på sin plats, beroende på vilken typ av musik du jobbar med. Är du ute efter ett pressat sound, som känns hårt och mer aggressivt kan en limiter absolut vara till hjälp!

    Okej, men hur? Till din hjälp finns diverse pluggar, där min personliga favorit är Kazrog KClip. Andra alternativ är rullbandaren U-he Satin, stereokompressorn Elysia Alpha, IK Multimedias Clipper eller gratispluggen GClip för att nämna några. Följande exempel gäller KClip, men fungerar på liknande sätt med andra soft clippers. Det hela är mycket enkelt.

    85995445_red.jpg.c877d0a4e9ac62e265ae950b8ec11c48.jpgKazrog KClip är enligt mitt tycke den bästa soft clippern just nu.

    1. Placera KClip sist på masterkanalen och aktiva ”guard” för att undvika inter sample peaks = Den digitala distortion som kan uppstå när du konverterar din ljudfil till mp3 eller något annat ljudförstörande format.
    2. Fortsätt med att gasa på ”gain” tills du får önskad volym och ställ sedan ”ceiling” på -1dB för digital release/vinyl och -0.3dB för cd (se artikeln Hur volymstark ska din mix vara 2020?).
    3. ”Soften” bestämmer hur mycket materialet ska mjukas upp. Med ratten ställd på 100% rundas topparna av som mest och volymen kan pressas upp mer och vise versa. Personligen gillar jag ”soften” på 100%, men det är såklart en smaksak. Skillnaden är ganska subtil oavsett.
    4. ”Quality” lämnas på 16x för maximal kvalité.
    5. Även ”Output” kan du lämna på 0, men kan vara bra i mixningssammanhang om du vill minska volymen på någon kanal efter att du pressat upp den med ”gain”.
    6. Och svårare än så är det faktiskt inte. Klart!

    BONUSTIPS! Det går utmärkt att lägga en limiter efter din soft clipper för ytterligare volym om så önskas. På detta sätt slipper limitern jobba lika hårt som den annars hade fått göra. Soft clipping kan även många gånger ersätta vanlig kompression, testa gärna på individuella spår som sång, bas eller virvel.

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.

     


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.