Komprimera sången naturligt och snyggt
Av Jon Rinneby
När det gäller komprimering av sång så är det naturligtvis upp till var och en och inte minst beroende av vilken genre du sysslar med. Men om vi utgår från någon slags universell uppfattning gällande god sångkompression så är det kompression som inte hörs, men som resulterar i tydlig sång genom hela låten utan störande toppar och dalar. I förlängningen innebär detta kompression som aldrig står i vägen för själva prestationen och i bästa fall även förstärker och förbättrar den.
Så, hur lyckas vi då med detta? Allting börjar naturligtvis med själva inspelningen, tråkigt men sant. Val av mikrofon, rummet du spelar in i och inte minst själva sånginsatsen spelar en avgörande roll för slutresultatet. Låt mig förklara… Kompression är som ett tveeggat svärd. Samtidigt som du förstärker allt det där vackra, nyansera och känslan i rösten, mikrofonens och preampsens karaktär, så förstärks även missljud, obehaglig diskant (om din mikrofon nu lider av detta) brus, andetag och annat. Med detta sagt är det lätt att förstå att: Ju bättre inspelning, ju mer (välljudande) kompression kan du komma undan med. Låt oss nu jobba i två konkreta steg:
Volymjustering
Många gör misstaget att förlita sig på kompressorn som enda verktyg för att råda bot på dynamiska sånginsatser. Detta resulterar allt som oftast i det som kallas för överkompression, då kompressorn helt enkelt tvingas jobba över sin förmåga. I vissa kreativa sammanhang kan detta kan naturligtvis vara önskvärt, men som regel ska kompression vara så transparent som möjligt. Ju mindre kompressorn tvingas arbeta, ju bättre. Med anledning av detta är det alltid en god idé att manuellt styra (sång)volymen innan kompressorn tar vid. Detta kan göras antingen med automatisering förutsatt att denna tar vid innan kompressorn, vilket går att ställa in i alla inspelningsprogram. Eller att du helt enkelt manuellt justerar sången med hjälp av ditt inspelningsprograms verktyg. Tänk på att en kompressor egentligen inte är något annat än en automatisk volymkontroll och att du på detta sätt gör grovjobbet. Läs mer om automatisering i mitt tips nedan:
Använd två kompressorer
Nästa steg för att undvika överkompression är att använda två kompressorer efter varandra: En snabb som fångar de starka transienterna och en långsammare som sedan jämnar ut.
Inställningar för snabb kompression kan se ut något i stil med: Ratio 10:1, hard knee, attack mellan 3 och 10 ms (lägre än 2ms är inte att föredra då sången kan flyttas för långt bak i mixen), release runt 20 ms och justera tills kompressionen andas i takt till musiken. Eftersträva 3-5 dB gain reduction.
Inställningar för långsam kompression: Ratio 2:1, soft knee, attack mellan 5 och 30 ms (högre = mer punch), samt en release runt 50 ms. Eftersträva 2-3 dB gain reduction.
Kom ihåg att dessa inställningar bara är exempel och inget som är hugget i sten. Testa dig fram och var inte rädd för att använda presets, som du sedan rattar på. Läs mer om mitt tips i hur du använder kompressorn nedan.
För dig som är intresserad så ser min sångkedja i stort sett alltid likadan ut:
- De-esser
- Equalizer
- Snabb kompressor
- Långsam kompressor
Jag vågar utan överdrift påstå att den genomsnittlige musikkonsumenten först och främst lyssnar på sången, så varför slarva med kompressionen?
Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!
Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.
Recommended Comments
Det finns inga kommentarer att visa
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.