Jump to content
Annons
  • Fem enkla steg till en bättre mix

    FREDAGSTIPSET: Idag tänkte jag ta upp fem enkla knep som garanterat hjälper dig till bättre mixar. Ni som följt mig ett tag kommer säkert känna igen ett och annat.

    Jon Rinneby

    ingang_3844426999.jpg.6d0a9e2e7035d83d42c7f0d17f034478.jpg

    1. Eftersträva inte perfektionism. Aldrig! Perfekt är tråkigt, perfekt är omänskligt och leder ofta till att du får svårt att slutföra dina projekt. Så fort det börjar kännas jobbigt och tråkigt så har du förmodligen redan arbetat för mycket med din låt. Kört fast? Plocka bort alla pluggar och effekter och börja om från början. Ställ klockan på max 1 timme och jag lovar att det blir bättre. Varför? För att du då mixar med känsla och inte med hjärnan. Det är orimligt att pilla med en baskagge i 30 min!

    2. Våga vara kreativ. Eftersträva alltid att skapa något unikt, med en twist, och ställ dig själv frågan: Vad gör just min låt speciell? Varför ska lyssnaren lyssna vidare? Vänta inte med godbitarna till sista refrängen. Din mix ska hålla hela vägen och klara sig utan onödiga transportsträckor. Självklart kan låten inte vara 100 procent hela tiden, det är inte det som är poängen. Men precis som en bra film måste du hålla intresset vid liv och bjuda på överraskningar längs med vägen.

    3. Jobba mycket med volymautomatisering. Detta är den stora hemligheten bakom en professionell mix, jämfört med en mer amatörmässig. Alla instrument behöver inte höras lika mycket hela tiden, kanske ska låtens fokus flyttas från ett instrument till ett annat, kanske ska något instrument plockas bort under verserna och så vidare. Allt detta bidrar nästan alltid till en mer spännande och levande mix, som andas och rör sig, precis som i verkligheten. Sedan ska du naturligtvis fortsätta att jobba med eq, kompressor och andra effekter precis som vanligt, men det viktiga är automatiseringen, den är nyckeln till framgång!

    4. Kom ihåg att ditt inspelningsprogram egentligen inte är något annat än en stor miniräknare. Ju mer du adderar i form av pluggar och andra effekter, desto längre bort från ursprungskällan kommer du. Det slitna uttrycket ”mindre är mer” är något alla borde tänka på en extra gång. Speciellt idag när möjligheterna till förändring och ”förbättring” är oändliga.

    5. Referenslyssna! Tråkigt, men nödvändigt. Importera ett högupplöst spår i ditt inspelningsprogram som matchar din låt genremässigt och ställ volymen så att den matchar ditt eget projekt. Se till att referensspåret inte påverkas av eventuella effekter på masterkanalen. Växla fram och tillbaka och lyssna efter hur basen ligger i referensspåret, hur låter kicken? Hur tydlig är sången? Och så vidare. Det är lätt att bli hemmablind (och örontrött) och då är referenslyssning ett snabbt sätt att neutralisera hörseln. Se även till att frekvent växla mellan högtalare och hörlurar för ytterligare perspektiv.

    BONUSTIPS: Mixa dina låtar till en genomsnittligt volym av -12 LUFS. Detta garanterar att dina låtar kommer stå sig bra volymmässigt på både iTunes och Spotify. Dålig koll på vad LUFS innebär? Läs mer om fenomenet här: Så volymstark ska din mix vara 2020.

    Ställ gärna frågor eller kommentera artikeln i kommentarsfältet nedan, så spinner vi tillsammans vidare på ämnet. Eller om du hellre föredrar att diskutera om mixning i avdelningen "Mixning och mastring" på Studios forum här!


    Fredagstipset är en återkommande serie där Studios skribent Jon Rinneby varje fredag delar med sig av tips inom bland annat inspelning och mixning. Här hittar du samtliga fredagstips.


    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.