9 punkter som tränar din kreativitet i låtskrivandet
Av Eva Hillered
Denna artikel är ett utdrag ur boken Lathund för låtskrivare, som du kan köpa här.
Vem är kreativ?
Beroende på hur mycket eller lite utrymme du har gett åt din kreativitet i livet, så har du mer eller mindre tillgång till den. I en tid när vi väger och mäter allt, och tävlar i allt – konstant – hur kan vi då påstå att det har ett värde att skapa, vara kreativ, leka, ha kul – om det inte leder till något? Om det inte gör oss till kändisar, inte lyckas beveka Melodifestivalens jury, eller om vi inte ens tjänar bra på det?
Amanda Jenssen svarade på frågan ”Varför skriver du låtar?” när hon blev intervjuad i SvD:
[Amanda Jensen] – ”Vissa skriver dagbok och jag tror det är något jag måste få utlopp för. Det är inte som något jobb utan något jag måste göra för att må bra, som självterapi. Att skapa någonting är det bästa sättet att bekräfta att man finns.”
Alla som drabbats av musikens och skapandets kraft vet att det är värt massor, vi får ny energi, glädje, lugn, en känsla av mening och tillfredsställelse. Jag längtar till den dag då vi kan mäta den här energin i pengar och samhällsnytta.
[Marit Bergman] – ”Jag skriver låtar för att det är roligt. För att det är som meditation. För att jag alltid tänker i låtar och för att de ligger där och pockar på.”
[Anna Järvinen] – ”Det som inspirerar mig att göra nya sånger är behovet att sjunga och göra melodier, ord man hör, bra musik, snygga människor, film och nedstämdhet.”
[Stefan Sundström] – ”Det som ger mig inspiration till att skriva en ny sång kan ibland vara väldigt konkret, något politiskt som man vill komma åt, men det är inte det mest spännande, utan när man bara känner att det finns något som måste uttryckas, men att orden ensamma inte täcker det.”
Hur gör man för att bli mer kreativ?
Det bästa man kan göra om man vill lära sig något nytt är att härma dem som redan kan. Det har visat sig i undersökningar att människor som är kreativa har vissa gemensamma drag. De...
- vågar ta risker
- är självständiga och tar ansvar för sitt eget liv och bryr sig inte så mycket om vad andra tycker
- är inte rädda för att gå emot strömmen
- tillåter sig att vara lekfulla, att prova nya okända saker bara för att det är kul
- ser på livet med humor
- dagdrömmer och fantiserar
- står ut med komplexitet och vaghet och ser inte allt i svartvitt utan inser att det finns många sanningar och sidor av allt
- är flexibla och utgår från att det finns lösningar på det mesta
- är passionerade och håller fast vid sin dröm och står för sitt engagemang
Säg ja till alla idéer som dyker upp
Steg nummer ett i låtskrivarprocessen är: Hitta på, följ dina impulser okritiskt, bara skriv och följ den tanke som inspirerar dig mest! Säg ja till alla idéer som dyker upp. Fokusera på att samla ihop ett stort, yvigt material som senare i processen ansas ner till den färdiga sången, ta fram ”barnsidan”. Leonard Cohen fyller en hel tjock anteckningsbok innan han börjar skriva en sång. Även om man inte skriver så mycket är den första fasen – in samlandet av material som sången ska bygga på – en viktig del i processen som det lönar sig att ge stor plats.
Det finns historier att berätta i varje ögonblick, du bär på en massa berättelser. Ditt liv är en historia som är sammanflätad med dina föräldrars och din släkts historia. Som låtskrivare är du helt fri, det är du som bestämmer. Du kan fantisera ihop historier om andra, de behöver inte vara sanna. Du kan förvränga dina egna historier. Ge en sorglig historia ett nytt, lyckligt slut eller låta en påhittad figur få huvudrollen i en historia som du har upplevt. Fantasin har inga gränser.
Sånger är berättelser från livet där man tagit bort allt det tråkiga och ointressanta. Sånger kan också vara en ögonblicks bild från en vardaglig situation som andra kan känna igen sig i. Som låtskrivare är du både unik och lik alla andra. Dessa båda perspektiv kan samsas i en och samma låt.
Om artikeln
Artikeln är ett utdrag ur kapitel 1 i boken Lathund för låtskrivare av författarinnan och musikern Eva Hillered. Eva har skrivit ett flertal uppskattade artiklar för Studio. Som medlem på Studio.se kan du köpa den digitala upplagan och kan välja E-pub eller PDF - format här. Vill du hellre ha pappersboken beställer du den här.
Tips: Missa inte Evas onlinekurs i låtskrivande. Läs mer här.
Om artikelförfattaren
Eva Hillered är en Grammisnominerad artist/låtskrivare/pedagog och författare till boken Lathund för låtskrivare (Prisma/ Norstedts). www.evahillered.se
- 1
Recommended Comments
Det finns inga kommentarer att visa
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.