Nya MacBook Pro 14 och 16 tum får M1 Pro och M1 Max
Under den två år långa resan med att gå över till Apple Silicon för sina datorer, har Apple släppt de mest prisvärda datorerna Mac mini, iMac 24 tum, MacBook Air och MacBook Pro 13 med sitt systemchip M1. Nu är det dags för nästa steg, ett systemchip som är utvecklat helt för proffsen.
I kväll visade Apple nämligen upp nya MacBook Pro 16 tum och den helt nya storleken MacBook Pro 14 tum. Utan att ha känt på den här ganska omfattande uppgraderingen så finns det till synes mycket att uppskatta för den som gör musik. Grunden i datorn utgörs av systemchippet M1 Pro (inte M1X som rykten har gjort gällande) med upp till 10 kärnor i processorn, upp till 16 kärnor i grafikkretsen, upp till 32 GB enhetligt minne och upp till 200 GB/sekund minnesbandbredd. Det är nästan 3 gånger snabbare än för M1. Det ska sägas att enhetligt minne i Apples systemchip används betydligt mer effektivt än RAM-minne i tidigare generationers Macar (eller för den delen Windows-datorer).
För den som vill ha ännu mer krut bakom sina musikmixar så finns processorn M1 Max med lika många processorkärnor men med upp till 32 kärnors grafik, 64 GB enhetligt minne och upp till hela 400 GB minnesbandbredd. Nära sex gånger högre bandbredd än M1.
Apple hävdar att M1 Pro och M1 Max är upp till 1,7 gånger snabbare än de senaste 8-kärniga processorn från Intel, och att den samtidigt drar 70 procent mindre ström än en bärbar pc med diskret grafik.
Just det sista bidrar till förbättrad batteritid, ända upp till 21 timmars videouppspelning på 16-tumsmodellen. Eller 14 timmar om man surfar. En viktig skillnad mot nästan alla andra bärbara datorer är att Apples egna processorer inte sänker frekvensen vid batteridrift. Istället behåller de samma prestanda även när datorn drivs av batteriet.
Annat som osar Pro i dessa modeller är att de nu kan bestyckas med ssd-lagring ända upp till 8 GB, och läshastigheter på upp till 7,4 GB/s.
Skärmarna är ordentligt förbättrade de med, där båda modeller har en så kallad Liquid Retina XDR-skärm som tekniskt sett är en skärm av typen mini-LED. Det innebär betydligt svartare svart, ljusare ljust, högt kontrastförhållande och bättre läsbarhet vid ljusa miljöer. Dessutom har den fått upp till 120 Hz uppdateringsfrekvens, och frekvensen ställer in sig efter vilket innehåll som visas på skärmen. För videoredigerare betyder det att frekvensen stämmer överens med videomaterialet.
Prestandaexempel från Logic Pro. Tester utförda av Apple, men dessa brukar inte vara optimistiska – snarast försiktiga. Källa: Apple.se
På tal om skärmen så har fliken från iPhone letat sig in till skärmen på MacBook Pro. Enligt Apple så ska menyer vara medvetna om fliken så att menyalternativ inte ska kunna skymmas. Och för annat material i helskärmsläge har Apple av allt att döma ha valt en intressant väg. Normalt sett har Apple ett perfekt sidförhållande på 16:10, men inte om man tittar på de här senaste datorerna. Men om man drar ifrån 74 pixlar på höjden från någon av datorerna så blir deras sidförhållande exakt 16:10. Apple visade på presentationen att de flyttar upp menyn till ytan som tidigare utgjordes av ramkanten, till höger och vänster om kamerafliken. Det innebär att man får mer värdefull skärmyta att jobba med på höjden.
Till skillnad mot iPhone och iPad så finns inte Face ID inbyggt i skärmen.
Och hur stor skillnad gör steget från 13 till 14 tum i själva skärmytan? Och blir skärmen i årets 16-tummare större än tidigare 16-tummare? För att ta reda på det så satte jag ihop ett ark med upplösning och pixeltäthet för samtliga MacBook Pro-modeller de senaste åren och räknade ut vad storlekarna blir utifrån det. Referens är MacBook Air och MacBook Pro 13 tum längst till vänster.
Som synes så är årets 16-tummare snäppet större till ytan än förra årets 16-tummare. Från 745 till 772 kvadratcentimeter. 14-tummaren får 81 fler kvadratcentimeter än tidigare 13-tummaren, vilket också är lika mycket som man får om man går från en gammal 15-tummare till den senaste 16-tummaren. Eftersom siffrorna bygger på uppgifter om skärmupplösning och pixeltäthet och inte faktiskt uppmätta skärmdimensioner ska uppgifterna tas som en indikation snarare än fakta. Men oavsett så ger båda modeller mer skärmyta än tidigare version vilket är värdefullt.
Det finns mycket mer att säga om MacBook Pro, som att den har 50 procent högre luftgenomströmning vilket ska medföra bättre kylning och bättre fart även under kontinuerlig belastning. De kan ansluta till fler skärmar än M1. Och MacBook Pro har återigen begåvats med MagSafe-laddning (äntligen, välkommen tillbaka!), kan driva hörlurar med hög impedans, har hdmi-utgång, sdxc-läsare, dubbelt så hög upplösning i FaceTime-kameran, tre mikrofoner som ska hjälpa till att minimera bakgrundsbrus, förbättrade högtalare med djupare bas och stöd för rumsligt ljud (spatial audio). Vattendelaren Touch Bar är borta och i dess ställe finns nu en rad funktionstangenter i fullhöjd, samt inbyggd Touch ID längst uppe till höger.
Att döma av presentationen så är detta inte någon inkrementell uppdatering av MacBook Pro utan ett nytt avstamp.
MacBook Pro går att beställa nu och är tillgänglig från och med nästa vecka. Priserna börjar på 23 995 kronor för MacBook Pro 14 tum med 8-kärnig processor och 14-kärnig grafikprocessor, och från 29 995 kronor för MacBook Pro 16 tum med 10-kärnig processor, 16-kärnig grafikprocessor. Båda med 16 GB enhetligt minne och 512 GB lagring. Modellerna kan uppgraderas stegvist ända upp till M1 Max med 32-kärnig grafikprocessor, 64 GB enhetligt minne och ssd-lagring på 8 TB. I denna maxade konfiguration landar MacBook Pro 16 tum på 75 995 kronor. Samtliga priser inkluderar moms.
Läs mer på Apples produktsida >
Läs mer om Logic Pro som uppdateras med verktyg för rumsligt ljud (spatial audio):
Recommended Comments
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.