Jump to content
Annons
  • Laserdance – Spacesynthens kungar

    Efter 21 år släpper Laserdance ett nytt och av fansen länge efterlängtat album. Grundaren Erik van Vliet berättar om nya albumet och hur Spacesynth-musiken växte fram.

    Andreas Hedberg

    IMGP6820_red.thumb.jpg.3301fc5a7de378b5dc3075e3f7945f05.jpgErik van Vliet och Michael van Der Kuy.

    I slutet av 1970-talet, började elektronisk dansmusik växa fram, och en av pionjärerna var Giorgio Moroder – en italiensk producent och musiker som Italo Disco-genren hämtat mycket inspiration ifrån. Synth- och discomusik producerades av många italienska producenter redan runt 1977.

    For a English version of this article, please click here.

    Signifikativt gällande Italo Disco och Spacesynth är enkla arrangerade låtar, med enkla catchy melodier och harmonier, och ett sound skapat av synthar, vocoders och trummaskiner. Italo Disco hade sin peak runt 1985, och spelades flitigt på svenska discotek under 80-talet.

    Spacesynth, eller Space Disco som det också kallas, räknas som en subgenre till Italo Disco, och är till skillnad från Italo Disco, instrumental uptempo synthmusik med ett ofta futuristiskt sound. De futuristiska skivomslagen är också en väldigt viktig del i produktionen.

    1192231573_erikstudioseptmicrophoon_red.jpg.34faa28e44ca0c491334a2115954aaaf.jpgErik van Vliet.

    Grundaren av Laserdance
    Runt 1969, som 12-åring. spelade Erik van Vliet trummor och bas och var mest inne på rockmusik, men ett par år senare upptäckte han disco och den syntbaserade dansmusiken, musik från bland annat Giorgio Moroder och Farina, och en helt ny värld öppnade sig för honom. År 1972, när Erik var 15 år gammal, började han dj:a på olika klubbar i Rotterdam.

    – Jag dj:ade även i Italien under två somrar, när jag var runt 18 år gammal. Det var fantastiskt, men snart var jag tvungen att göra militärtjänstgöring som normalt var 18 månader, men jag skrev på ett kontrakt för hela fyra år, som frivillig, för då tjänade man tre gånger så mycket pengar. Jag kunde ju ändå fortsätta att dj:a på helgerna.

    – Den första dj-skivbutiken i Rotterdam hette USA Import Records. Jag åkte runt i Milano, Italien i slutet av 70-talet för att köpa syntbaserad dansmusik och tidig Italo Disco på en massa olika små underground-skivbutiker, alla klassiker jag kunde hitta med musik av Giorgio Moroder, Mauro Malavasi, Farina med flera. Dels för att spela dessa när jag dj:ade, men även för att sälja till USA Import Records. Dessa tidiga plattor är fortfarande de bästa tycker jag. Peter Jacques Band album ”Fire Night Dance” tycker jag är det bästa disco-album som någonsin gjorts.

    Lyssna på “Fire Night Dance” på Spotify här.

    – Efter militärtjänstgöringen så hade jag sparat så mycket pengar att jag 1982 kunde starta min första skivbutik ”Hotsound Import Records” i Rotterdam. Det växte, och så småningom hade jag flera skivbutiker.

    Första egna låten
    Snart började Erik själv släppa egna disco/synth-medleys och mixar, och han hade en vision om att själv spela in låtar. En låt hade länge fascinerat och inspirerat honom, och det var en nästintill okänd b-sida av ett band som hette ”Sponooch” och låten hette Laserdance, från 1979. Erik bestämde sig för att göra en remake av denna låt, och göra den mer anpassad för dansgolvet. Och 1984 släppte han sin första låt som hette Lazer Dance under namnet Laserdance.

    Se musikvideon av Laserdance med låten Sponooch här:

    – Jag spelade aldrig synt eller nåt sånt, men det handlar inte bara om att kunna spela, utan även att kunna producera och skapa det sound man är ute efter, och jag har ett öra för det. Min styrka är att producera och göra rätt marknadsföring. Det är som två saker i en – jag vill inte producera en låt om det inte finns en marknadsföringsplan för att få ut musiken.

    När det kommer till musikproduktion, så har jag sett så många människor genom årens lopp som överproducerar musiken – det är för mycket instrument och saker som händer i en låt. Man vinner oftast på att få det att låta enkelt, för då är det lättare för folk att ta till sig låten och framförallt att de minns den. Lyssnar du på exempelvis Laserdance så är det väldigt enkel musik i grunden, och byggs upp på ett liknande sätt som musik av Giorgio Moroder eller Arthur Baker (house/tehno producent).

    Samarbete med Michael Van Der Kuy
    Erik och kompositören tillika klassiska pianisten Michael Van Der Kuy träffades på ”The Marathon”, en populär Italo Disco klubb i Haag, Holland. Michael älskade Eriks Italo Disco musik som Erik promotade på klubben, och frågade om de skulle kunna samarbeta, och ett första steg blev att Michiel började skicka demolåtar till Erik.

    – Michiel var en klassisk pianist när vi träffades, och han hade inte gjort någon Italo- eller spacesynth-produktion tidigare, så även om han vara en stor talang, och skrev bra musik, så var det inte rätt sound och stil. Jag fick lära honom detta och såg till att förse honom med en massa kassetter med tidig Italo Disco musik.

    – Vi var ett bra team redan från början, och Michiel är huvudsakligen kompositören i Laserdance, även om jag varit delaktig som kompositör i vissa låtar, men jag ansvarar i första hand för arrangemanget, produktionen och mixen. Jag sätter även texterna och ansvarar för albumens och låtarnas titlar samt design. Men även Michiel är delaktig i produktionen.

    Första albumet
    – Vårt första album, ”Future Generation”, släpptes 1987. Det var magiskt – allt blev så rätt med det albumet! De största singlarna från albumet var ”Humanoid Invasion” och ”Power Run”. Det är min röst du hör i dessa låtar. Båda ovan nämnda singlar, och albumet, sålde fantastiskt bra.

    ldft.thumb.jpg.da261ef7c757d6f4800405484d9e0923.jpg

    Huvudinstrumentet på Future Generation var en Roland Super JX10, men även Roland Juno-60, Roland MSQ-100 (sequenser), LinnDrum och Korg DVP-1 (vocoder) användes flitigt.

    Lyssna på låten ”Humanoid Invasion” här.

    Totalt nio album
    Erik och Michiel gjorde totalt nio Laserdance album, fram till 1995, därefter gick de skilda vägar eftersom Michiel ville pröva lyckan på egen hand och skapade bandet Rygar. År 2000 släpptes sista Laserdance plattan ”Strikes Back”. Erik gjorde denna ihop med en musiker vid namn Julius Wijnmalen. Erik gjorde ytterligare en skiva med honom som skulle släppas 2002 eller 2003, men det blev inte så.

    – Strikes Back var Laserdance till stilen, men det var inte riktigt samma sak som när Michiel och jag gjorde det. Och musikindustrin efter år 2000 kollapsade nästan när folk började ladda ned musik digitalt.

    Nytt album efter 21 år
    – Det är först nyligen när vinyl börjat sälja bra igen, och vi fick till ett hyfsat bra avtal med skivbolaget ZYX, som både jag och Michiel tyckte att de skulle vara kul att göra ett nytt Laserdance album. ZYX hade också i åtanke hur bra första albumet ”Future Generation” sålde.

    – Med ”Force of Order” försökte vi göra en ännu bättre platta än ”Future Generation” även om det förstås skulle vara svårt – Future Generation var speciellt! Vi lyssnade mycket noga på den innan vi jobbade med Force of Order, och det var också mer eller mindre ett krav från skivbolaget.

    lffoo.thumb.jpg.0835875d831716129b05636007b3baf1.jpg

    – ”Snälla, gör plattan så lik den första som möjligt!”, sa ZYX, för vi och de vet att folk runtom i världen som är våra fans sannolikt skulle köpa plattan om det hade det ursprungliga soundet. Förr sålde vi runt 80 000 album, och idag kanske 1 000 album men så är tiderna nu. Vi är mest populära i Mexiko och Polen, men det är också där störst andel illegal nedladdning av våra låtar sker.

    – Michiel skaffade exakt samma syntar och prylar som vi använde på ”Future Generation”. Vi hyrde in det vi inte kunde hitta, allt för att verkligen få samma sound som förr. Vi använde bara analoga hårdvarusyntar, inga mjukvarusyntar alls, men vi spelade in och mixade allt i datorn. Om vi gör fler Laserdance-plattor, så kommer vi använda samma analoga utrustning.

    – Det tog cirka sex månader att färdigställa ”Force of Order” – från komponerandet till distribution. Nu hade Michiel redan komponerat ett par osläppta låtar sedan tidigare som användes. Responsen har varit fantastisk – alla fans tycker om Force of Order, och alla är glada att jag och Michiel är tillbaka och gör musik ihop igen!

    Lyssna på “Endless Space” från "Force of Order" här.

    1532289463_erikmichiellpd_red.jpg.d1209eaf5454ecde90875ce16dc6f6ea.jpgKompositören Michiel Van Der Kuy signerar ”Force of Order”.

    Eventuellt fler album framöver
    Nu är samarbetet med Michiel igång igen med Force of order, och de har redan pratat om ytterligare ett Laserdance album. Erik har redan en omslagsbild klar för det, vad plattan ska heta och även titlarna för albumet.

    - Vi hoppas kunna släppa ett album per år, men vi har kontrakt med ZYX och de måste också vilja att vi gör det. ZYX kollar förstås på hur försäljningen går. Jag kommer snart ha en diskussion med dem – vi är nu inne i april, och jag behöver veta om senast ett par månader om vi ska planera in ett nytt album.

    Tankar på turné
     – Jag har i kanske 25 år försökt övertala Michiel att sätta upp Laserdance konserter, en turné kanske? Michiel har aldrig varit så sugen på det dock, men jag tycker det vore ett kul äventyr för oss. Det måste förstås göras ihop med rätt personer och på rätt ställen och sammanhang, kanske som förband till Kraftwerk?

    Mer om Laserdance album finner du på musikförlaget ZYX webbplats.

    TIDIG SYNTHBASERAD DISCO, ITALO DISCO OCH SPACESYNTH

    • Giorgio Moroder – From here to eternity, 1977
    • Donna Summer (Giorgio Moroder) – I feel love, 1977
    • Space – Magic Fly, 1977
    • Giorgio Moroder – The Chase (from Midnight Express), 1978
    • Peter Jacques band – Fire night dance (album), Walking on music, 1979
    • Sponooch – Laserdance, 1979
    • Koto – Chinese revenge, 1982
    • Hipnosis – Pulstar, 1983
    • Laserdance – Laser Dance: 1984
    • Laserdance – Humanoid Invasion, 1987

    Användarrespons

    Recommended Comments

    Det finns inga kommentarer att visa



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.