Guide: 17 bästa delay-pluggarna 2023
Foto: Arturia.
Varför ska du betala pengar för något som redan finns i ditt musikprogram? Grundläggande delay-pluggar finns ju i näst intill alla musikprogram. Men när det gäller delay med karaktär, kreativa möjligheter och speciella sound är det till de fristående tillverkarna du får vända dig. Och tro oss, här finns många guldkorn som glänser betydligt mer än de som medföljer ditt musikprogram.
Pluggarna är listade i bokstavsordning och samtliga finns för både Windows och macOS. Vi har även valt ut några UAD-pluggar, som vi tycker extra mycket om, och som numera även finns som Native. Guiden är uppdaterad 2023-09-13.
Artificial Audio – Obelisk
Den tyske utvecklaren Bernd Burhoff i Hamburg har väckt den här fenomenala pluggen från de döda, vilket han ska alla heder av. Obelisk är en multi-effekt som kombinerar spektral fördröjning och filter samt en gejt. Tricket är att dessa effekter kan aktiveras över tid och frekvensomfång, vilket kan ge upphov till allt från diskreta filtersvepsekon till mer extrema effektljud. Vi fipplar med utflippade dub-filter-delay-effekter och spänstiga kamfilter som framkallar ståhår. Även tempo- och lfostyrning av effekterna är intelligent implementerade. Ett av våra hemliga vapen som på ett kick ersätter en rätt lång effektkedja när det gäller filtrerade ekon som står ut, på ett skönt sätt, i hart när varje mix.
Tillverkare: Artificial Audio
Produkt: Obelisk
Format: Vst, Au
Pris: Cirka 935 kronor
Arturia – Delay Tape-201
Franska Arturia spelar i den högsta divisionen när det gäller att i den digitala domänen härma klassiska klenoder. Såväl analoga synthar som effekter. Delay Tape-201 är Arturias ambitiösa försök att vara Rolands konstruktör Ikutaro Kakehashs original från 1973 troget, samtidigt som moderna funktioner har lagts till. Det går lätt att få fram feedback-dub-ekon med det rätta svajet, men även det simulerade fjäderreverbet hissar retroflaggan i topp. En effektplugg för dig som vill komma nära ett autentiskt bandeko, men själv vill bestämma hur mycket ljudskräp och brum du vill ha i produktionen.
Tillverkare: Arturia
Produkt: Delay Tape-201
Format: vst, au, aax
Pris: Cirka 1 175 kronor
Audio Damage – Dubstation 2
Senaste versionen av delay-pluggen från amerikanska Audio Damage är både humant prissatt och enkel att ratta. Här hittar du de viktiga reglagen för överstyrning, mättnad, modulering och filer – allt för att få till en fördröjningskedja som låter som den ska. I version två av Dubstation ingår två separata delayer och dessutom en loopfunktion som kan få ekon att låta lite ”sämre” över tid. Naturligtvis kan du välja att använda effekten som ett mer rent eko för exempelvis ping-pong-delay och liknande. Ett extra plus för det tydliga gränssnittet.
Tillverkare: Audio Damage
Produkt: Dubstation 2
Format: vst, au, aax
Pris: Cirka 275 kronor
Audiority – Plexitape
Vi färdas ännu längre in i retrodjungeln och är framme vid år 1959 och Mike Battles überklassiska bandeko, Echoplex Ep-3. På sin tid en slags industristandard i välsorterade studior. Tillverkaren Audiority har ambitionen att inte bara emulera effekten som sådan utan även de rör och transistorer som satt i Ep-3:orna. I motsats till originalet har pluggversionen välbehövliga nymodigheter som stereo och temposynk. Som sig bör kan du justera hur sliten bandslingan är, hur mycket brum som förförstärkaren avger, drivmotorljud och annat mys. Snygg grafik, dessutom.
Tillverkare: Audiority
Produkt: Plexitape
Format: vst, au, aax
Pris: Cirka 500 kronor
Baby Audio – Spaced Out
Denna moderna plugg är en hybrid mellan ett reverb och ett delay. Inte nog med det, effekten har steglösa reglage för korstona mellan efterklang och eko. Spaced Out är ordentligt bredd när det gäller utbudet av effektsorter. Vi gillar finesser som feedback, svajiga rullband och fler lo-fi-funktioner som kan få ljudet att låta skräpig dub. I andra ringhörnan hittar du ovanligheter som en sextonstegs sequencer med vars hjälp du kan programmera in rytmiska effekter som heter duga. Lägg till specialare som shimmer-reverb och blir mycket plugg för pengarna. En genuint välkommen nykomling bland de digitala delay:erna på marknaden.
Tillverkare: Baby Audio
Produkt: Spaced Out
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Cirka 595 kronor
Fabfilter – Timeless 3
Det vanligtvis säkra kortet Fabfilters giv i delay-partiet spelas ut för ta hem hela potten – från de vintage-doftande och, ähum, tidlösa ekona till mer modernt experimentella effekter. Och det lyckas tillverkaren tack vare skicklighet – inte tur – samt en del ess i ärmen. Med kraftfulla möjligheter att modulera reglage, hela 50 olika varianter, kan du bearbeta och kontrollera ekostudsarna på mycket intrikata sätt. Det går utmärkt att använda Timeless 3 rätt upp och ned, men vill du ha ett delay som räcker länge, och därmed har en viss inlärningskurva, så är Fabfilters ekoplugg din melodi.
Tillverkare: Fabfilter
Produkt: Timeless 3
Format: vst, au, aax
Pris: Cirka 1 530 kronor
Initial Audio – Dynamic Delay
Ett dynamiskt eko har inbyggda reglage som innebär att du slipper jobba med så kallad duckning eller sidechain för att få delay och reverb att sänkas i volym när ett instrument eller en röst ljuder. Som diskret effekt har mixtricket används i årtionden, medan det i modern musik lyfts fram mer i ljudbilden som en rytmisk effekt. Dynamiskt delay är helt enkelt väldigt snyggt, i synnerhet på sång, och här har du mer kontroll över processen än om du kedjar ihop effekter och skickar ut ljud på bus:ar. Framförallt går det hela mycket snabbare med Initial Audio Dynamic Delay och det till ett lågt pris.
Tillverkare: Initial Audio
Produkt: Dynamic Delay
Format: vst, au
Pris: Cirka 260 kronor
Melda Production – MSpectral Delay
Efter att Native Instruments Spektral Delay fullständigt obegripligt gick i graven blev det rätt tyst bland de fördröjningseffekter som drar nytta av spektral frekvensanalys kombinerat med dynamiska filter. Melda Production fortsätter dock att svinga fanan för denna speciella form av delay-plugg. Spektral-effekten är som har många olika delay:er per frekvensområde uppdelade i band. Varje frekvens kan sedan förvridas eller förskönas med ny tonhöjd, formantförskjutning och filtrering. Resultatet spänner mellan fina dub-ekon till oren kakafoni.
Tillverkare: Melda Production
Produkt: MSpectral Delay
Format: vst, au, aax
Pris: Cirka 1 175 kronor
Native Instruments – Replika
Den tyska tillverkaren tillhör allra översta elitskiktet när det gäller virtuella instrument. I första hand är Native Instruments (NI) jättepaket med digitala produkter omåttligt populära. I ärlighetens namn är NI inte lika i ropet när det gäller effekter. Likväl, Replika är föredömligt lättanvänd och emulerar både rent digitalt delay och mer färgat analogt eko. Utöver detta har den prisvärda pluggen ett tredje läge, diffusion, som blandar delay och reverb vilket i sin tur passar perfekt för sångspår.
Tillverkare: Native Instruments
Produkt: Replika
Format: vst, au, aax, rtas
Pris: Cirka 580 kronor
Pulsar – Echorec
Binson var en tillverkare i Milano, Italien som från 1950-talets slut och fram till 1982 producerade en ekomaskin som inte baserades på rullbandsslingor utan istället använde en magnetisk skiva som källa till ljudfördröjning. Pink Floyd och Led Zeppelin ägde Binson Echorec-ekon. Dessa maskiner är idag svåra att få tag på och kostar dessutom en rejäl nattsärk. Pulsar har skapat en naturtrogen digital kopia med det speciella soundet. Echorec gör sig måhända allra bäst på elgitarr, men på grund av att tillverkaren lagt till flera finesser som snedstämning mellan höger och vänster kanal, kan pluggen med fördel även användas till vokala insatser eller keyboards.
Tillverkare: Pulsar
Produkt: Echorec
Format: vst, au, aax, rtas
Pris: Cirka 1 175 kronor
Softube – Tape Echoes
Linköpingsbaserade Softube är ena riktiga hejare på att återskapa egenskaper hos ljudtekniska prylar från verkliga världen i form av pluggar och appar. Tape Echoes är sannerligen inget snedsteg i det sammanhanget. Här har utvecklarna analyserat och rekonstruerat tre legendariska bandekon: Rolands Space Echo, WEM Copicat och Echoplex. Således är Softube Tape Echoes styrka smutsiga eko-studsar som låter både nostalgiska och moderna på samma gång. Förinställningarna är en bra provkarta och fungerar i de flesta sammanhang. Vill du grotta ned dig i detaljer och finlira så har du tillfredställande möjligheter till det.
Tillverkare: Softube
Produkt: Tape Echoes
Format: vst, au, aax, rtas
Pris: Cirka 1 040 kronor
Soundtoys – Echoboy
Sakta med säkert har effekterna från amerikanska Soundtoys blivit mycket vanliga i datorstudior. Echoboy är företagets flaggskepp när det gäller delayer. Du finner 30 olika emuleringar av hårdvaror, där speciellt Electro Harmonix Memory Man, Boss DM-2 och TelRay bör nämnas eftersom få tillverkare återskapar dessa klassiker. Att Echoboy är en delay-plugg av yppersta klass framgår av priset, funktionerna och ljudet. Det är helt enkelt läckert att kunna ställa in volym på varje ekostuds, stereobredda röster och en hel del annat lyxigt. Pluggen finns i en bantad, och därmed billigare, version med förnamnet Little.
Tillverkare: Soundtoys
Produkt: Echoboy
Format: vst, au, aax, rtas
Pris: Cirka 2 175 kronor
Surreal Machines – Dub Machines Modnetic
Det finns en fåra inom den samtida urbana populärmusiken som står med ett ben i den tidiga jamaikanska dubreggae-traditionen och med det andra i 20 år gammal europeisk techno. Att Surreal Machines har sitt säte i Berlin känns därför helt logiskt. Modnetic låter både futuristiskt och skräpigt – samtidigt. Med namn på förinställningar som ”Basic Channel” och ”Chain Reaction” så vet du som kan din dansmusikhistoria att det låter rätt. Inbyggda chorus, phaser och flanger-effekter kompletterar bandeko-emuleringarna och routing-möjligheterna innebär att du har, om du vill, timmar av laborerande framför dig. Modnetic är den ena pluggen i en duo, där den andra partnern, Diffusion, är mer inriktad på modulering och efterklang.
Tillverkare: Surreal Machines
Produkt: Dub Machines Modnetic
Format: vst, au
Pris: Cirka 820 kronor
Universal Audio – Cooper Time Cube MkII
Duane H. Cooper and Bill Putnams Cooper Time Cube från 1971 baserades bland annat på en trädgårdsslang (!). Den digitala versionen Cooper Time Cube MkII är speciell och låter minst sagt unikt.
Tillverkare: Universal Audio
Produkt: Cooper Time Cube MkII
Kontakt: Fitzpatrick https://www.fitzpatrick.se
Format: vst, au, aax
Pris Cooper Time Cube MkII: Cirka 964 kronor
Universal Audio – Galaxy Tape Echo
Galaxy Tape Echo är Universal Audios emulerade version av Roland Space Echo RE-201 som ger de andra digitala varianterna av samma bandeko en seriös match.
Tillverkare: Universal Audio
Produkt: Galaxy Tape Echo
Kontakt: Fitzpatrick https://www.fitzpatrick.se
Format: vst, au, aax
Pris Galaxy Tape Echo: Cirka 1 286 kronor
Valhalla Dsp – Valhalla Delay
Men en nästan perfekt förutsägbarhet har Valhalla inte levererat en dålig plugg vad vi kan komma ihåg. De har även den goda smaken att ge bort flera pluggar gratis. Valhalla Delay har 14 olika sorters fördröjningslägen, från krispigt digitalt till medveten låg kvalitet, så kallad lo-fi. Om du vill applicera mer radikala tidsmanipuleringar på dina kanaler har du sådant som tonhöjds- och fasförskjutning och baklängesuppspelning till din tjänst. Valhallas digitala delay fungerar till det mesta och har även företagets speciella tvist på upplägg och finesser.
Tillverkare: Valhalla Dsp
Produkt: Valhalla Delay
Format: vst, au, aax
Pris: Cirka 545 kronor
Waves – H-Delay
Studioproffsens favoriter Waves har en samling med ekopluggar att välja bland. Vi har fastnat för H-Delay som varit med i matchen rätt många säsonger men som ändå håller ställningarna mer än väl. Till att börja med är pluggen trevligt lågt prissatt. Sedan betyder fördröjningstider från 1 till 3 500 millisekunder och flera kreativa möjligheter som phaser, flanger, ping-pong att Waves H-Delay är ett fullgott verktyg i plugglådan. Gör jobbet oavsett om du är ute efter ett delay som låter analogt eller digitalt.
Tillverkare: Waves
Produkt: H-Delay
Format: vst, au, aax
Pris: Cirka 328 kronor3 snabba frågor till Andreas Tilliander
– Artist, producent och mastertekniker under alias som TM404 och Mokira. Är även programledare för P3 Elektroniskt och medlem av Familjen.
Andreas Tilliander (2021).
Vilka är dina favoriter bland delay-pluggarna?
– Surreal Machines Dub Machines. Den bästa emuleringen av gamla bandekon. Faktiskt modellerade utifrån några ekon i min studio! SoundToys EchoBoy. Denna har allt. Skulle troligtvis kunna täcka alla mina ekobehov. Sen även Unfiltered Audio BYOME från Plugin Alliance. Lite mer galenskap än de andra. Granulärsyntes, pitch, baklänges och så vidare. Mer av en multieffekt, kanske.
Är autentisk emulering av antik hårdvara eller modern digital ljudbearbetning viktigast när du väljer delay-plugg?
– Det beror på vilket humör jag är på. Eftersom jag har rätt mycket gamla ekon i studion (RE-201, RE-301, RE-501, Stage Echo, Binson, Echoplex) så är det Inte så viktigt att pluggarna låter autentiskt gammeleko. Jag är en flitig användare av Eventides H-serie och skulle gärna ha exempelvis H8000 och dess delayalgoritmer i vst/au. Personligen tycker jag produktionerna jag gör blir som mest intressanta när jag blandar gammalt och nytt, oavsett om det gäller syntar, trummaskiner eller effekter.
Har du något mixtrick när det gäller delay-pluggar som du återanvänder ofta?
– Det första jag brukar göra både när det gäller delay och reverb är att skära bort den djupaste botten med en EQ. Ekon är ofta det som ger min musik sväng. I musikprogram är det lätt att temposynka delayer, men resultatet blir lite mer levande och svängigt om du istället lyssnar och inte bara tittar på parametervärden. Våga köra okvantiserat, din fegis!
Läs mer
Så fungerar en delay-effekt i musikproduktion >
Här är pluggformaten du behöver känna till >
Läs mer:
Här hittar du samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >
Recommended Comments
Det finns inga kommentarer att visa
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.