Guide: 14 bästa studiomonitorerna 2021
Det du söker efter i studiomonitorer är ett ärligt ljud men också att de återger musiken på ett sätt som du trivs med. Du kommer att spendera mycket tid med dina studiomonitorer och det tar tid att lära känna sin lyssning.
Urvalet av monitormodeller på marknaden är enormt och det är lätt att bli överväldigad. Med denna guide får du en bra överblick över några av marknadens mest populära och bästa modeller. Oavsett om du är på jakt efter dina första monitorer, vill uppgradera till en större studio eller behöver bättre lyssning när du redigerar podcasts.
Vi presenterar modellerna i bokstavsordning baserat på tillverkare. Prisuppgifterna speglar svenska återförsäljare, men kan variera en del. Priset är inklusive moms och per högtalare. Du finner också en ordlista längst ner på sidan.
Adam Audio – T5V
– för den kostnadsmedvetne med ett mindre lyssningsrum
Adam Audio har länge varit synonyma med kvalitativa monitorer och nu har de klivit in i den mer prisvänliga världen med sin T-serie. Det här är den minsta modellen i serien med sitt baselement på fem tum. Trots sin storlek tar den sig ändå ner till 45Hz i basen. Ny U-art banddiskant och en waveguide som kommer från Adams flaggskeppsserie S-Series. En monitor som passar bra i lite mindre lyssningsrum.
Tillverkare: Adam Audio
Svensk kontakt: Nordic Audio
Produkt: T5V
Pris per styck: Ca 1 845 kr inkl. moms
Dynaudio – Lyd 7
– för produktion och mixning i den mellanstora studion
Dansk närfältsmonitor med 7-tums baselement. Detta är mellanmodellen i Lyd-serien. Den har en processorstyrd filteromkopplare med valen Bright, Neutral och Dark som främst påverkar övre mellanregistret. Separat omkopplare för wall eller free som kan skiftas beroende på om monitorn står upp till 50 cm från en vägg eller om den står fritt i rummet, vilket kan hjälpa att kontrollera det övre basregistret. Den tredje kontrollen, Bass Extension kan reglera djupbasen i tre steg. Dynaudio är mycket populära och används i många professionella studior. Lyd 7 passar bra som närfältsmonitorer i såväl små som lite större lyssningsrum.
Tillverkare: Dynaudio
Svensk kontakt: Fitzpatrick
Produkt: Lyd 7
Pris per styck: Ca 4 777 kr inkl. moms
Eve Audio – SC208
– bra för mixning och mastring
Eve Audio är lite av en uppstickare på marknaden. De bildades 2011 av Roland Stenz som var VD för Adam Audio tidigare. Det här är deras största tvåvägsmodell med ett 8-tums baselement och en banddiskant. För dig som vill doppa tårna i mastring utan att lägga ut en hutlös summa pengar kan dessa mycket väl vara ett bra alternativ. Basåtergivningen tar sig ända ner till 36 Hz och de är bra på att framhäva imperfektioner. De har även en inbyggd DSP (digital signalprocessor) med olika filter, volym och fas.
Tillverkare: Eve Audio
Kontakt: Futureware
Produkt: SC208
Pris per styck: Ca 6 780 kr inkl. moms
Focal – Alpha 65 EVO
– för mixteknikern i ett litet till mellanstort lyssningsrum
Fransktillverkad monitor med 6,5-tums baselement. Mellanmodellen i den prisvärda Alpha-serien som ursprungligen kom 2015. Detta är den nya, uppdaterade modellen som Focal kallar EVO. Den utlovar identisk tonbalans vid svag och stark volym. Möjlighet att koppla in tre ljudkällor. Dubbla klass-AB förstärkare med 70 watt för basen och 35 watt för diskanten. Bred spridning av ljudet i rummet gör den lämplig som närfältsmonitor för en mixtekniker i ett inte alltför stort rum.
Tillverkare: Focal
Svensk kontakt: P.L. Audio
Produkt: Alpha 65 EVO
Pris per styck: Ca 3 499 kr inkl. moms
Genelec – 8330A
– för mixteknikern som behöver flexibilitet
Finska Genelec har alltid stått i framkant när det gäller tekniska innovationer inom monitorvärlden. 8330A är utvecklingen av Genelecs populära modell 8030. Nu med Smart Active Monitoring som är Genelecs kalibreringsprogram med mikrofon som mäter ut rummet. Detta gör monitorerna speciellt lämpliga i svårbehandlade lyssningsrum. Den är portabel och flexibel, men ändå kraftfull. Baselementet är strax över fem tum och diskantelementet tre fjärdedels tum.
Tillverkare: Genelec
Svensk kontakt: Genelec Sweden
Produkt: 8330A
Pris per styck: Ca 7 999 kr inkl. moms
Genelec – 8351B
– för mixning och mastring
8351B är en tre-vägs högtalare med koaxial design som ändå är relativt liten till storleken. Den har Genelecs SAM system som gör den enkel att kalibrera. Utseendet skiljer sig ganska markant från andra högtalarmodeller, med det lilla ögat i mitten. Bakom waveguiden döljer sig de dubbla baselementen genom en teknik som kallas Acoustically Concealed Woofers (Akustiskt dolda baselement). Elementen är inte cirkulära som vanligtvis är fallet utan har måtten 8 5/8” x 4 tum. Den här tekniken gör att den totala ytan för de två elementen är omkring 10 tum, men Genelec säger att på grund av hur riktningen påverkar basåtergivningen motsvarar de snarare ett 15-tums baselement. Med andra ord är 8351B väldigt bra om du behöver spela ordentligt starkt och verkligen kontrollera den djupa basen.
Tillverkare: Genelec
Svensk kontakt: Genelec Sweden
Produkt: 8351B
Pris per styck: Ca 40 290 kr inkl. moms
IK Multimedia – iLoud MTM
– för den som behöver flexibilitet och ofta är på resande fot
iLoud MTM är en kompakt och lätt monitor vilket gör den perfekt för den lilla studion där ledig yta är en hårdvaluta. På framsidan sitter dubbla 3,5 tums baselement och mellan dem ett 1 tums diskantelement. Denna utformning gör att det även kan vara lämpligt att bara ha en iLoud MTM-högtalare placerad liggande till exempel i mitten av bordet under bildskärmen, som en komplementhögtalare. Den har ett ARC (automatisk rumskorrigering) kaliberingskit med mikrofon som anpassar högtalarna till rummet i realtid. Detta gör att iLoud MTM passar extra bra i mindre rum som inte är akustikbehandlade. Flertalet omkopplare finns på baksidan av monitorn för att anpassa ljudet ytterligare. Om du är ute efter en liten och flexibel monitor snarare än att spela starkt så kan iLoud MTM vara värd att titta närmre på.
Tillverkare: IK Multimedia
Svensk kontakt: Luthman Nordic
Produkt: iLoud MTM
Pris per styck: Ca 3 890 kr inkl. moms
JBL – LSR305P MKII
– bra för podcast-produktion
Baksidan har en EQ-omkopplare och en omkopplare för högfrekvensfilter. JBL Image Control Waveguide hjälper diskanten att spridas i rummet vilket ger en större sweetspot. Klarhet över hela frekvensregistret gör att de till exempel passar utmärkt för redigering av dialog.
Tillverkare: JBL
Svensk kontakt: Septon
Produkt: LSR305P MKII
Pris per styck: Ca 1 390 kr inkl. moms
Kali Audio – IN-5
– för mixning i små till medelstora rum
IN-5 är den mindre modellen i Kali Audios serie med koaxiala trevägsmonitorer. Den har ett baselement på fem tum, mellanregisterelement på fyra tum och ett en tums diskantelement. Omkopplare på baksidan har inställningar för 8 olika EQ-profiler som kan väljas utifrån monitorernas placering. Det som sticker ut mest med IN-5 är egentligen priset, vill du ha ett par trevägsmonitorer som närfältshögtalare i ditt sovrum eller i din mellanstora studio så finns det inget annat i den här här prisklassen.
Tillverkare: Kali Audio
Svensk kontakt: Fitzpatrick
Produkt: IN-5
Pris per styck: Ca 3 421 kr inkl. moms
KRK – RoKit RP5 G4
– för den kostnadsmedvetne som vill kunna anpassa till sitt lyssningsrum
Den fjärde generationen av populära KRK RoKit RP5 är en aktiv 5,25-tums tvåvägs studiomonitor. Den har en inbyggd LCD-skärm för en EQ med 25 olika inställningar. KRK har även släppt en app som kan hjälpa till med bland annat högtalarplacering och nivåmatchning. Andra nyheter är att bas- och diskantelementen numera är byggda i kevlar och den nya förstärkaren ska vara mer effektiv och samtidigt hålla temperaturen nere, samt har en limiter som slår på vid maximal ljudstyrka. En kvalitativ och billig monitor som passar utmärkt i hemmastudion.
Tillverkare: KRK
Svensk kontakt: EM Nordic
Produkt: RoKit RP5 G4
Pris per styck: Ca 1 584 kr inkl. moms
Neumann – KH 120 A
– bra för mixning
Mikrofonveteranerna Neumann tog för ett antal år sedan över tillverkningen av Klein + Hummels monitorer. KH 120 A är en relativt kompakt, tvåvägs närfältsmonitor med ett 5,25 tums baselement och ett en tums diskantelement. Den har en djupare bas än vad storleken antyder och presenterar en både detaljerad och balanserad ljudbild. Titta lite extra på KH 120 A om du behöver nya närfältare i din studio.
Tillverkare: Neumann
Kontakt: Neumann
Produkt: KH 120 A
Pris per styck: Ca 6 413 kr inkl. moms
Presonus – Eris E5 XT
– för den kostnadsmedvetne med ett mindre lyssningsrum
Presonus uppgraderade sina monitorer i denna nya XT-serie med en ny waveguide och större sweetspot för omkring 1 år sedan. Akustiska filter ger dig möjlighet att anpassa ljudet för det rum du sitter i. Omkopplare för low-cut, mid och high-filter finns på baksidan av monitorn. Det är en solid instegsmonitor för den som har ett lite mindre lyssningsrum.
Tillverkare: PreSonus
Svensk kontakt: Nordic Audio
Produkt: Eris E5 XT
Pris per styck: Ca 1 395 kr inkl. moms
PSI Audio – A17-M
– för mastring och ljudredigering
A17-M är utrustad med ett 6,9 tums baselement och ett en tums diskantelement. Den är helt analog så här finns ingen DSP eller några tillhörande appar eller liknande. Istället har PSI Audio fokuserat på design och byggkvalitet för att säkerställa den akustiska fideliteten. Alla högtalare är tillverkade för hand och individuellt kalibrerade i Schweiz. PSI Audios A17-M är lämplig för studior som tillhandahåller flertalet olika tjänster, då den hanterar både produktion, mixning, ljudredigering och mastring väl.
Tillverkare: PSI Audio
Svensk kontakt: Zima Produktion
Produkt: A17-M
Pris per styck: Ca 18 750 kr inkl. moms
Yamaha – HS7
– för mixning i mellanstora lyssningsrum
HS7 är mellanmodellen i Yamahas HS-serie. Den passar fint i såväl mindre som större lyssningsrum. Om du vill komma ner i frekvensregistret i din större studio så går det bra att köpa till subben HS8s. På baksidan finns omkopplare för “Room control” som fungerar ungefär som ett lågpassfilter, bra om du ska ställa högtalarna mot en vägg och upplever resonansljud. Här finns även “High trim” som kan ge + eller - 2dB över 2kHz.
Tillverkare: Yamaha
Svensk kontakt: Yamaha
Produkt: HS7
Pris per styck: Ca 2 048 kr inkl. momsTre producenter tycker till om sina favoritmonitorer
Stefan Boman
Stefan Boman är mixtekniker på Atlantis Studios, och tidigare producent för bandet Kent. Stefan har även producerat och mixat låtar åt Opeth, The Hellacopters och många fler.
– Mina favoriter just nu är Genelec 8351. Jag har kört Genelec sedan mitten på 90-talet sen jag jobbade på Polarstudion och tycker att Genelecs 8351 var ett stort kliv framåt ljudmässigt. De har bra definition och är lätta att förstå.
Linn Fijal
Linn Fijal är producent, mixtekniker och studiochef på RMV Studios . Hon har bland annat varit assisterande ljudtekniker för Higher Power med Coldplay, och Abbas låtar Don´t Shut Me Down och I Still Have Faith In You.
– Jag sitter fortfarande i Yamaha NS-10 med slutsteg från Electrocompaniet som huvudsakliga monitorer vid mix. Anledningen till det är väl egentligen att jag är så fruktansvärt van vid dom, så det blir en trygg referens. Men också för att jag gillar återgivningen av mellanregistret, jag gillar att lägga mycket fokus där.
– Sedan har jag också TAD Reference One som är väldigt tydliga och snabba. De använder jag nästan alltid när jag trackar och för att dubbelkolla det som inte riktigt kommer fram i Yamaha NS-10. Så det är väl dom jag använder mest.
Icarus
Icarus är låtskrivare och producent som varit delaktig bland annat i Daft Punk-hyllade låten "Dark Dark in the Night" med Hang the DJ tillsammans med PJ Bianco. Icarus har även jobbat med Isa Tengblad.
– Jag gillar Yamaha HS5 för att de är prisvärda och har en neutral återgivningskurva i förhållande till sin prisklass. Även basåtergivningen är helt okej vilket gör att man inte nödvändigtvis behöver ha en stor subbas till.Ordlista:
Banddiskant
En banddiskant består lite förenklat av ett tunt membran uppspänt i ett magnetfält. Några av fördelarna med en banddiskant är bättre spridning av ljudet och att den är lättare att driva. Nackdelen är att den generellt inte kommer ned lika lågt i frekvensregistret som en domediskant.
DSP (Digital Signal Processing)
En processor som behandlar ljudet digitalt i realtid. Kan till exempel återskapa artificiella lyssningsmiljöer och därmed ge monitorerna rakare frekvensrespons oberoende av rummet de är placerade i.
Sweetspot
Sweetspot kallar man den plats där du sitter framför dina studiomonitorer där ljudet är optimalt.
Tvåvägs- och trevägshögtalare
Skillnaden är att en trevägsmonitor har ett element för mellanregistret, utöver bas och diskant. I vissa fall är trevägsmonitorn koaxial vilket innebär att diskantelementet sitter mitt i elementet för mellanregistret och de utstrålar ljudet från samma centrerade punkt.
Waveguide
Området som omger högtalarelementet. Kan formas för att anpassa ljudets riktning såväl som ljudets spridning. Detta kan påverka både tonaliteten och storleken på monitorns sweetspot.Läs mer:
Här hittar du samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >
Recommended Comments
Det finns inga kommentarer att visa
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.