Guide: 13 bästa USB-klaviaturerna 2023
När det kommer till att välja en USB-klaviatur bör du i vanlig ordning se till att den täcker dina behov. Behöver du ett bärbart mindre klaviatur, eller behöver du ett större som står permanent i din studio? Är du en pianist som behöver 88 vägda tangenter eller räcker de med något mindre att spela basslingor på?
Vill du kunna spela in trummor med fingrarna så behöver du pads. Du kanske även prioriterar andra kreativa funktioner som arpeggiator eller ackordlägen? Om du vill undvika musklick, och att stirra på din datorskärm så kan du ta en titt på hur klaviaturen är integrerad med din DAW. Vad vill du kunna kontrollera med USB-klaviaturen? Om du till exempel har modulära syntar bör du titta på en klaviatur med midi in och ut samt cv/gate för djupare kontroll av dessa.
Vi har samlat några av de bästa och mest populära USB-klaviaturerna på marknaden. Klaviaturerna är presenterade i bokstavsordning efter tillverkare. Prisuppgifterna kommer från svenska återförsäljare inkl. moms, men priserna i handeln kan självklart variera en hel del. Kolla gärna Prisjakt-länkarna under varje klaviatur, för att se var du kan handla billigast just nu.
Akai – MPK Mini Plus
– För dig som behöver en mindre klaviatur med mängder av funktioner och möjligheter
Akais MPK Mini Plus är en klaviatur med 37 anslagskänsliga tangenter. Den har 8 RGB-bakbelysta, anslagskänsliga MPC-pads som utöver att användas som trumpads även kan ställas in så att de kan påverka cc-parametrar eller andra programval. MPK Mini Plus har även 8 steglösa rotationsknappar, transportkontroller för din DAW (Play, Stop, Record, Loop, och Locator), inbyggd arpeggiator, två hjul för pitch bend och modulation, knapp för att ställa in skalor och knapp för att spela ackord med en tangent. Klaviaturen har även en X/Y joystick som du kan tillskriva 4 olika parametrar till.
Den inbyggda tvåkanaliga step sequencern kan spela både melodier och trumrytmer, den har 8 noters polyfoni per steg och 16 noter per trumsteg. På baksidan finns både USB-anslutning och MIDI in och ut. Här finns även CV/Gate och Sync I/O för att trigga och kontrollera dina modulärsyntar.
Tillverkare: Akai
Modell: MPK Mini Plus
Pris: Ca 2 143 kr
Alesis – VI61
– För dig som behöver en stor men kompakt klaviatur med djup parameterkontroll
VI61 från Alesis har 61 semi-vägda, anslagskänsliga tangenter med aftertouch. Den kommer även med 16 anslagskänsliga pads med RGB-belysning, hjul för pitch bend och modulation samt 48 programmerbara knappar och 16 programmerbara rattar för kontroll av virtuella instrument och effekter och din DAW. VI61 går att driva genom USB-ingången men på baksidan finns även en dedikerad strömingång, MIDI ut, ingång för sustainpedal samt en knapp för på/av.
Tillverkare: Alesis
Modell: VI61
Pris: Ca 3 262 kr
Arturia – Minilab 3
– För dig som behöver en funktionsrik men kompakt USB-klaviatur
Minilab 3 är en USB-klaviatur med 25 anslagskänsliga minitangenter, 8 programmerbara rattar, 4 programmerbara reglar och 8 anslagskänsliga RGB-bakbelysta pads. Den har inbyggd arpeggiator och ackord-funktion. Längst till vänster på klaviaturen finns två remsor med touchfunktion för att kontrollera pitch bend och modulation. På baksidan finns en USB-C-port, MIDI ut och en ingång de kallar Control för inkoppling av pedaler. Minilab 3 är tillverkad av minst 50% återvunnen plast och kommer med 5-års garanti från Arturia.
Tillverkare: Arturia
Modell: Minilab 3
Pris: Ca 1 150 kr. 1 090 kr via DJ Service här >
Arturia – Keylab 61 MKII
– För dig som behöver en klaviatur med stora kontrollmöjligheter för såväl dator i studion som Eurorack, analoga syntar eller liveframträdanden
Arturias Keylab 61 MKII har 61 anslagskänsliga, semivägda tangenter med aftertouch, pitch bend- och modulationshjul, transportknappar för att styra din DAW, 16 RGB-bakbelysta, anslagskänsliga trumpads, 9 programmerbara rattar och 9 programmerbara reglar. Det finns även knappar för oktavbyte, knapp för ackordläge så du kan spela ackord med en tangent och knappar för transponering. I mitten av klaviaturen finns en LCD-skämt tillsammans med knappar för att bläddra mellan presets i Arturias mjukvara Analog Lab. Du kan använda upp till 10 olika användarpresets för mappning av alla funktioner på Keylab 61 MKII. På baksidan finns utöver USB-porten även dedikerad strömingång, MIDI in och ut, ingångar för expression- och sustainpedaler, 3 Aux-ingångar samt CV-utgångar för pitch out, gate out, mod 1 och mod 2 som går att använda till exempel tillsammans med ett Eurorack-system.
Tillverkare: Arturia
Modell: Keylab 61 MKII
Pris: Ca 6 250 kr
IK Multimedia – IRig Keys I/O
– För dig som vill ha en smidig klaviatur som även funkar som ljudkort
IRig Keys I/O är en USB-klaviatur med inbyggt ljudkort som kan spela in i 24-bit/96kHz. Den är kompatibel med alla iOS enheter (iPhone, iPad, iPod), även de nyare mobiltelefonerna som saknar ljudutgång där du istället använder den medföljande lightningkabeln. Den här modellen har 49 fullstora tangenter men finns även i ett mindre utförande med 25 tangenter. Den har två programmerbara, rörelsekänsliga reglar, en volym/dataknapp, 4 rörelsekänsliga rattar över 2 olika banker som ger totalt 8 kontroller och 8 flerfärgat bakbelysta, anslagskänsliga pads.
Tillverkare: IK Multimedia
Modell: IRig Keys 25 I/O
Pris: Ca 3 578 kr
Korg – MicroKEY 2 37 Air
– För dig som behöver en portabel och trådlös USB-klaviatur
MicroKEY2 37 AIR är en liten och kompakt USB-klaviatur med 37 minitangenter. Den har två hjul för pitch bend och modulation och knappar för oktav upp och ner. Utöver den vanliga USB-anslutningen stöder den även Bluetooth Smart “Apple Bluetooth Low Energy MIDI” för trådlösa enheter. Via detta kan du koppla upp dig mot såväl iPhone/iPad för att driva musikappar som till MIDI-kompatibel musikproduktionsprogramvara på Mac eller Windows. MicroKEY Air kan också drivas av 2 AA batterier för total trådlöshet. På sidan av klaviaturen sitter USB-porten, av och på-knapp för trådlös användning och en adresserbar pedalingång.
Tillverkare: Korg
Modell: MicroKEY2 37 Air
Pris: Ca 1 590 kr
M-Audio – Keystation 49 Mk3
– För dig som vill ha en prisvärd och väl beprövad klassiker
M-Audio har länge varit en av de största tillverkarna inom USB-klaviatur och deras Keystation-serie har tillhört de mest populära modellerna i 15 år. Keystation 49 Mk3 har 49 tangenter av fullstorlek med anslagskänslighet. Designen är kompakt men rymmer ändå funktioner för att kontrollera din DAW. I det övre vänstra hörnet av Keystation 49 Mk3 finns knappar för play, stop och record. Där finns även pilknappar för att flytta runt i din DAW, knappar för att höja och sänka oktav, regel för volym samt en knapp som kallas Advanced som kan förändra vad oktavknapparna påverkar. Klaviaturet har hjul för pitch bend och modulation. Det finns möjlighet att använda en extern sustainpedal via 6,3 mm ingång. Det finns även möjlighet att ansluta till iOS-enheter med Apple iPad Camera Connection Kit som säljes separat.
Tillverkare: M-Audio
Modell: Keystation 49 Mk3
Pris: Ca 1 190 kr
M-Audio – Hammer 88 Pro
– För pianisten som kräver 88 vägda tangenter
Hammer 88 Pro är en USB-klaviatur från M-Audio med 88 vägda anslags- och aftertouchkänsliga tangenter med hammarteknik för riktig pianokänsla. Den har 16 anslagskänsliga trumpads, ovanför dessa sitter 8 programmerbara rattar. Den har även 9 programmerbara reglar, hjul för pitch bend och modulation samt transportkontroller för din DAW. I mitten av Hammer 88 Pro sitter en liten OLED-skärm där du kan kontrollera pianoinställningarna och hålla koll på parametrar. Den har inbyggda ackord- och skalfunktioner och både arpeggiator och notrepeterare. På baksidan finns MIDI in och ut, 3 ingångar för pedaler, USB-port och ingång för separat strömförsörjning.
Tillverkare: M-Audio
Modell: Hammer 88 Pro
Pris: Ca 7 857 kr
Native Instruments – Komplete Kontrol S61 MkII
– För dig som använder Native Instruments produkter och vill ha en klaviatur med bra integration med dessa och många funktioner
Komplete Kontrol S61 MkII har 61 semivägda, anslagskänsliga tangenter med aftertouch. Den har 8 rörelsekänsliga rattar. Ovanför dessa sitter två färgskärmar. Till vänster på klaviaturen sitter två hjul för pitch bend och modulation samt en programmerbar, rörelsekänslig remsa. Varje tangent har en liten RGB-lampa ovanför sig. Dessa har olika användningsområden men kan till exempel hjälpa dig att se skalor eller olika zoner på klaviaturen. Den har även Smart Play som låter dig spela ackord med enstaka tangenter eller mappa klaviaturen till skalor och skapa melodier med en knapptryckning tillsammans med den inbyggda arpeggiatorn. S61 MkII har givetvis djup integration med Native Instruments Maschine, både hårdvaran och mjukvaran. Den kan även kontrollera Native Instruments Komplete-instrument, samt hundratals VSTI:s från tredjepartstillverkare genom Native Kontrol Standard (NKS). Den har även integration med de flesta större DAWs. Baksidan rymmer utöver USB-porten även MIDI in och ut samt två programmerbara pedalingångar.
Tillverkare: Native Instruments
Modell: Komplete Kontrol S61 MkII
Pris: Ca 9 390 kr
Nektar – SE25
– För dig som vill ha en portabel klaviatur till ett lågt pris
SE25 är en kompakt USB-keyboard med 25 anslagskänsliga minitangenter. Den har har även 6 knappar till vänster om klaviaturen som är förinställda till oktavbyte, transponering och sustain men går att byta till bland annat pitch bend, modulation, MIDI-volym, panorering, spår- eller patchbyte. De sista två genom medföljande mjukvaran Nektar DAW Integration. Knappen som kallas “2” ger dig tillgång till sekundära kontroller medan den är intryckt. Du kan till exempel flytta oktaven tillfälligt, lägga till ett oktav- eller harmonilager medan du spelar eller byta till en annan kanal, för att sedan när du släpper 2-knappen återgå till ursprungsläget. Trycker du på Play- och Rewind-knapparna samtidigt går du in i ett läge där du kan kontrollera transportfunktionerna för din DAW. Baksidan har en micro-USB port och micro-USB till USB kabel medföljer.
Tillverkare: Nektar
Modell: SE25
Pris: Ca 595 kr
Novation – Launchkey 49 MK3
– För dig som vill ha en funktionsrik klaviatur med djup Ableton Live-integration
Launchkey 49 MK3 har 49 tangenter, dessa är fullstora och anslagskänsliga. Den har även 16 anslagskänsliga pads, 9 reglar, 8 rattar samt transportkontroller. Den har även inbyggd arpeggiator, Scale Mode som transponerar både tangenter och pads till den valda skalan, 3 olika Chord Modes för att spela hela ackord med en tangent eller pad samt genom en firmware-uppdatering Strum Mode som låter dig spela ackord not för not likt på en gitarr. Novations Launchkey-serie är speciellt anpassad för Ableton Live-integration. Launchkey har också full integration med Logic, Cubase och Reason, samt integration med andra DAWs såsom Studio One och Pro Tools via HUI (Human User Inteface). Du kan använda Novation Components för att konfigurera fyra olika lägen som mappar Launchkeys rattar, reglar och pads till mjukvaru- och hårdvarufunktioner. Launchkey behöver inte vara inkopplad till en dator, du kan använda den till att kontrollera hårdvara både i studiomiljö och live med eller utan dator. På baksidan finns MIDI ut, ingång för sustain-pedal och USB-port.
Tillverkare: Novation
Modell: Launchkey 49 MK3
Pris: Ca 2 590 kr
Roland – A-88 MKII
– För dig som vill ha ett fullstort klaviatur med pianokänsla
A-88 MKII är USB-klaviatur med 88 anslagskänsliga, vägda tangenter med aftertouch och hammarteknik för att efterlikna ett piano. Den har 8 programmerbara, RGB-upplysta rattar, 8 programmerbara RGB-bakbelysta pads, reglar för tonhöjd och modulation, inbyggd arpeggiator och ackordminne. A-88 MKII har tre definierbara zoner, så att du kan lagra och dela upp klaviaturen med olika ljud och instrument. På baksidan finns en ingång för en sustainpedal, två adresserbara pedalingångar, USB-C-anslutning, strömingång, på/av-knapp och MIDI in och ut. A-88 MKII är även kompatibel med de utökade funktionerna hos det kommande MIDI 2.0.
Tillverkare: Roland
Modell: A-88 MKII
Pris: Ca 11 090 kr
StudioLogic – SL88 Studio
– För dig som vill ha ett prisvärt fullstort klaviatur
SL88 Studio har 88 vägda, inställningsbart anslagskänsliga tangenter med aftertouch och hammarteknik. Den har en TFT-färgdisplay med en 6-vägs kontrollratt för att bläddra genom SL88 Studios funktioner. Det finns 4 adresserbara zoner på SL88s klaviatur och dessa väljs genom att flytta ratten horisontellt eller vertikalt, och sedan klicka för att välja zon och vrida på samma ratt igen för att bläddra mellan de olika ljuden. 3 tryckknappar på sidan kan ta dig upp eller ned i menyn samt till ursprungsläget. SL88 Studio har även tre X/Y-stickor. Sticka nummer 1 är helt fjäderbelastad och används bäst för pitch bend och modulation. Sticka 2 är endast fjäderbelastad i X-axeln och sticka 3 är helt fri från fjädring vilket gör den bäst för till exempel panorering där du vill att parametern ska kvarstå när du släpper stickan. Baksidan av SL88 har en magnetisk skena som du kan anpassa för att hålla tillbehör som notstativ eller hållare för laptop och surfplatta som går att köpa till. Baksidan rymmer utöver USB-porten även 4 pedalingångar varav två är omkopplare, en är kontinuerlig och en universal samt MIDI in och två stycken MIDI-utgångar.
Tillverkare: StudioLogic
Modell: SL88 Studio
Pris: Ca 4 799 krLäs mer:
Samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >
Recommended Comments
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.