Jump to content
Annons
  • Guide: 11 bästa ljudkorten till din musikdator 2022

    I en modern musikstudio utgör ljudkortet navet och vilket du väljer kommer påverka dina möjligheter vid inspelning och uppspelning. Vi har tittat på 11 modeller i olika prisklasser för att hjälpa dig att hitta rätt ljudkort till din studio.

    Patrik Stugvard

    ljudkort_ingang_1800.jpg.0471ab32c3c2dac9ed31c0cab49e03e7.jpg

    Viktigast att tänka på när du köper ett nytt ljudkort är att välja ett som täcker dina grundbehov. Fundera på sådant som hur många in- och utgångar du behöver. Men också på om du behöver specifika anslutningstyper som instrumentingång för gitarr, mikrofonförstärkare och kanske digitala in- och utgångar. Är tanken att du ska spela in ett band i en livesättning med åtta eller fler mikrofoner? Eller sitter du främst ensam och spelar in ett eller par spår i taget? Har du samlat på dig hårdvarueffekter och syntar som du vill ha inkopplade? Med full koll på dina behov så blir valet av ljudkort inte bara enklare utan sannolikt mer rätt.

    För att ge dig en överblick på marknaden har vi samlat några av de bästa och mest populära ljudkorten. Vi presenterar ljudkorten i bokstavsordning baserat på tillverkare och prisuppgifterna speglar de från våra svenska återförsäljare, inklusive moms. De faktiska priserna i handeln varierar förstås en del.

    Apogee – Symphony Desktop

    – För dig som önskar flexibilitet
    apogee_symphony.jpg.a22aad47e716fb5741b2a66ef39e636e.jpg

    Apogees Symphony Desktop har två ingångar med kombinerad XLR och obalanserad tele, två balanserade teleutgångar samt optiska Toslink in- och utgångar på bakpanelen. Utöver usb-c-uttaget finns även uttag för usb 2.0 för donglar med iLok och liknande. På fronten finns en instrumentingång med FET rörförstärkarkaraktär.

    Den inbyggda DSP-motorn gör att du kan spela in med effekter i medhörningen utan fördröjning (latency). Med Print FX-funktionen kan du direkt spela in med Apogees effekter och med Monitor FX spelar du in den rena signalen men med Apogees effekter i medhörningen. Dessutom finns det som Apogee kallar DualPath Link FX Monitoring där du kan länka Symphony Desktops DSP-effekter med deras motsvarande pluggar i ditt musikprogram för sömlös inspelning och uppspelning. Det gör att du avlastar datorns processor när ljudkortet är anslutet, men kan använda samma pluggar i musikprogrammet när det är bortkopplat – utan att du behöver göra något.

    Tillverkare: Apogee
    
Svensk kontakt: Luthman Nordic AB
    Produkt: Symphony Desktop
    Antal in/ut: 10/14
    Pris: Ca 17 599 kr inkl. moms

    Arturia – Audiofuse Studio

    – För dig som söker ett kompakt alternativ till mixerbord
    arturia_audiofuse.jpg.6abe87cb37b92f96b913f0699487a7b9.jpg

    Franska Arturia startade med fokus på mjukvara med har på senare år etablerat sig även i hårdvarubranschen. Audiofuse Studio bjuder på totalt 8 analoga ingångar. De är fördelade på 4 kombinerade mikrofon- och linjeingångar på framsidan och ytterligare 4 linjeingångar på baksidan. Ingångarna på framsidan har Arturias Discrete PRO mikrofonförstärkare och dessa är även kopplade till inserts som finns på baksidan. Det gör att du kan koppla in hårdvara direkt i signalkedjan innan a/d-omvandlarna.

    På baksidan finns dubbla par utgångar för monitorer som går att växla mellan på ovansidan av panelen. Här finns dessutom två aux-utgångar som kan fungera som både re-amp och cv-utgångar vilket gynnar såväl gitarristen och basisten som den med hårdvarusynthar. Midi in och ut finns via minitele där du kopplar in de medföljande minitele till DIN-adaptrarna. Utöver uttaget för usb-c finns en usb-hubb med tre platser där du kan koppla in till exempel en klaviatur eller usb-minne.

    På ovansidan av konsolen finns separata mätare och volymrattar för de fyra ingångarna på framsidan, rattar för hörlurar och mätare samt en stor ratt för volym ut. Här finns även alla knappar man kan tänkas behöva, som fantommatning för vardera av de fyra kanalerna, fasvändning och till och med en dedikerad knapp för talkback.

    Du kan kontrollera alla ljudkortets funktioner med mjukvaran AudioFuse Control Centre. Mjukvaran AudioFuse Creative Suite med syntar och effekter från Arturia ingår också.

    Tillverkare: Arturia

    Svensk kontakt: EM Nordic
    Produkt: Audiofuse Studio
    Antal in/ut: 18/20
    Pris: Ca 9 595 kr inkl. moms

    Audient – EVO 8
    
– För dig som spelar in podcaster, sänder live eller behöver portabilitet

    audient_evo.jpg.ec0b127ed0000db3f2f7e2c555e24727.jpg

    Audients EVO 8 är ett kompakt ljudkort med enkel design och få knappar. På framsidan finns två hörlursutgångar och en instrumentingång för gitarr eller bas. På baksidan finns 4 kombinerade XLR- och instrumentingångar med Audients EVO mikrofonförstärkare. På baksidan hittar du även dubbla utgångar för monitorer via tele och en usb-c-port. Även om antalet knappar och rattar på EVO 8 är få så är de multifunktionella. Håller du exempelvis in input 1 och 3 så länkar du dem, håller du in input 1 så sätter du kanalen på mute, och så vidare.

    Smartgain ställer automatiskt in din inspelningsvolym för ingångarna. Detta kan vara en enorm lättnad för såväl nybörjaren som känner sig osäker på de bästa inställningarna för gain som för proffset som har ont om tid och vill försäkra sig om att tagningarna inte kommer att klippa/dista. Genom EVOs mjukvara kan du spara mixerinställningar så att du enkelt kan återkalla dem när du spelar in en podcast och sedan enkelt byta när du går över till att strömma spel eller spela in ett gitarrspår.

    Tillverkare: Audient

    Svensk kontakt: Polysonic
    Produkt: EVO 8
    Antal in/ut: 4/4
    Pris: Ca 2 320 kr inkl. moms

    Focusrite – Scarlett 2i2 Mk3

    – För dig som är kostnadsmedveten

    focusrite.jpg.7560e151503dd980c681aec1c34c14b6.jpg

    Focusrites Scarlett-serie hör till de mest sålda ljudkorten i världen. Nyheterna i den tredje generationen är att den gamla usb-anslutningen har ersatts av det modernare usb-c, förbättringar av ingångarna samt tillskottet av knappen AIR som ska simulera Focusrites klassiska ISA mikrofonförstärkare och ge ljudet mer rymd och ”skimmer” i diskanten.

    På framsidan finns två kombinerade XLR- och teleingångar med tillhörande volymratt och knappar för omkoppling till instrumentingång samt AIR-funktionen. Här finns även en stor ratt för lyssningsvolym, knapp för fantommatning samt hörlursuttag med tillhörande volymratt. På baksidan finns teleutgångar för monitorer samt usb-c-porten.

    Tillverkare: Focusrite
    Svensk kontakt: Algam Nordic
    Produkt: Scarlett 2i2 Mk3
    Antal in/ut: 2/2
    Pris: Ca 1 624 kr inkl. moms

    IK Multimedia – AXE I/O
    
– Med fokus på gitarristen och basisten

    ik_multimedia_axe.jpg.310615da772798a567e86a8b0d787abc.jpg

    IK Multimedia är främst kända för sin mjukvara AmpliTube som simulerar olika gitarrförstärkare. Därför är det kanske ingen överraskning att deras ljudkort har fullt fokus på gitarristen och att AmpliTube 4 ingår och är integrerat med AXE I/O. Den har även midi in och ut för att du ska kunna kontrollera mjukvaran genom din stompbox på golvet.

    De två instrumentingångarna på framsidan är speciellt anpassade för gitarr och bas och den första ingången har omkopplare för aktiv och passiv signal samt omkopplare mellan rent ljud eller JFET som ger ljudet en karaktär av rörförstärkare. Det finns till och med en ratt som kallas Z-Tone som påverkar impedansen så att du kan anpassa ingången efter just dina gitarr- eller basmikrofoner. Du hittar även en Amp Out-utgång på framsidan som gör att du kan skicka ut signalen till din gitarr- eller bashögtalare för att åter spela in signalen genom den.

    Tillverkare: IK Multimedia
    Svensk kontakt: Luthman Nordic AB
    Produkt: AXE I/O
    Antal in/ut: 2/5
    Pris: Ca 4 679 kr inkl. moms

    M-Audio – Air 192|4

    – För dig som ska köpa ditt första ljudkort

    m-audio.jpg.eba4b58f5c6da95748c56f7b746522eb.jpg

    Detta är ett kompakt ljudkort som med sin enkla design lämpar sig utmärkt för nybörjare. En kombinerad mikrofon- och linjeingång finns på baksidan och en instrumentingång på framsidan. Här hittar du även en hörlursutgång och knapp för fantommatning. På panelen ovanpå ljudkortet sitter volymrattar för de båda kanalerna, en stor ratt för lyssningsvolym och en liten ratt för hörslursvolymen. Här finns även en omkopplare som låter dig välja mellan att höra ljudet från ditt musikprogram (DAW), direktljudet eller en blandning av båda.

    Tillverkare: M-Audio
    Svensk kontakt: Luthman Nordic AB
    Produkt: Air 192|4
    Antal in/ut: 2/2
    Pris: Ca 1 349 kr inkl. moms

    Motu – UltraLite Mk5

    – För dig som sysslar med det mesta inom ljud- och musikproduktion

    motu.jpg.bb1dbe3b23f3f37cc840e352cd70edde.jpg

    Det stora antalet in- och utgångar gör att Ultralite passar bra såväl i studion som på livescenen eller i replokalen. Framsidan har två kombinerade mikrofon-, linje- och instrumentingångar. Baksidan har ytterligare 6 linjeingångar och 10 utgångar. Loopback-funktionalitet gör det perfekt för dig som behöver spela in ljudet från din dator när du sänder live eller spelar in podcaster. UltraLite Mk5 har inbyggd digital signalprocessor (DSP) med reverb, fyrbands parametrisk eq, kompressor och gate.

    Tillverkare: MOTU
    Svensk kontakt: Zima Productions
    Produkt: UltraLite Mk5
    Antal in/ut: 18/22
    Pris: Ca 6 995 kr inkl. moms

    Presonus – Studio 1824c
    
– För dig som vill ha många in- och utgångar per krona

    presonus.jpg.ae9a73c6461dd2b5685e6ece70eee167.jpg

    Studio 1824c har åtta kombinerade mikrofon- och linjeingångar med Presonus XMAX-förförstärkare. De två på framsidan dubblar dessutom som instrumentingångar. Volymrattar för alla 8 ingångarna finns lämpligt placerade på framsidan tillsammans med en stor ratt för lyssningsvolym, två hörlursutgångar med tillhörande volymrattar samt en stor LCD-skärm med mätare. På baksidan finns utöver de huvudsakliga utgångarna för monitorer även 8 balanserade och DC-kopplade utgångar som du kan skicka ut ljud eller CV-information genom. Här finns även MIDI samt optiska in- och utgångar.

    Studio 1824c har inbyggd DSP och Presonus egna DAW Studio One Artist medföljer och givetvis är integreringen mellan deras ljudkort och Studio One mycket god.

    Tillverkare: Presonus

    Svensk kontakt: Nordic Audio
    Produkt: Studio 1824c
    Antal in/ut: 18/20 
    Pris: Ca 4 690 kr inkl. moms

    RME – Fireface UCX II

    – För liveteknikern eller producenten med många syntar

    rme.jpg.2f41e2b784050a76249285762f5195d5.jpg

    På frontpanelen finns dubbla kombinerade mikrofon- och linjeingångar samt dubbla instrumentingångar. På framsidan sitter även en LCD-skärm i färg med mätare för alla kanaler samt word clock. På baksidan hittar du ytterligare 4 balanserade linjeingångar och 6 balanserade utgångar. Dessa utgångar är dessutom DC-kopplade vilket innebär att du har möjlighet att skicka CV/Gate-information till exempel till dina hårdvarusyntar.

    Fireface UCX II har även en funktion som kallas DURec. Om du kopplar in en USB-sticka eller en extern hårddisk i detta USB-uttag kan du direkt spela in alla spår från Fireface UCX II, helt utan en dator. Detta kan vara mycket användbart för dig som behöver mobilitet med så lite utrustning som möjligt. Fireface UCX II har inbyggd DSP och mjukvaran RME TotalMix FX ingår.

    Tillverkare: RME
    Svensk kontakt: Benum
    Produkt: Fireface UCX II
    Antal in/ut: 20/20
    Pris: Ca 12 990 kr inkl. moms

    Solid State Logic – SSL 2+
    
– För dig som vill ha det klassiska SSL-soundet

    ssl.jpg.44866a9759f21a0637631462dfc25e5f.jpg

    Solid State Logic är framförallt kända för sina mixerbord och de har varit i branschen länge. För den som vill ha SLL-tillverkad inspelningsutrustning till en bråkdel av priset för deras mixerbord kan SSL 2+ vara ett gott alternativ. På baksidan finns två kombinerade mikrofon- och linjeingångar som även går att ställa in som instrumentingångar, balanserade utgångar för monitorer, dubbla hörlursutgångar, midi in och ut samt obalanserade RCA-utgångar.

    På ovansidan finns mätare för de båda ingångarna tillsammans med omkopplare för mikrofon, linje eller instrument samt fantommatning. Under mätarna har du volymrattar för båda kanalerna samt knappen ”Legacy 4K”. När denna är aktiv kan du simulera karaktären hos ett SSL 4000 series mixerbord i två olika steg.

    Tillverkare: Solid State Logic
    
Svensk kontakt: Nordic Audio
    Produkt: SSL 2+
    Antal in/ut: 2/4
    Pris: Ca 2 490 kr inkl. moms

    Universal Audio – Apollo X8 Heritage Edition
    
– För dig som vill uppgradera både hemstudion eller den professionella studion

    uad_apollo.jpg.a59412df6ce3ad5a464731d5b19cb9b8.jpg

    Universal Audios Apollo-serie har varit oerhört populär, och för några år sedan kom den uppdaterade Apollo X-serien. I denna Heritage Edition får du dessutom med tio UAD-pluggar med klassiska kompressorer, eq-effekter och reverb från tillverkare som Pultec, Fairchild och Teletronix.

    Där Apollo hade Thunderbolt 2-port finns i X-serien numera portar med Thunderbolt 3. Dessa dubbla portar på baksidan innebär att du kan kedja samman X8 med ytterligare ett ljudkort, så länge det har en Thunderbolt 2- eller 3-port vilket kan ge dig ännu fler in- och utgångar. 

    Utöver detta har även uppgraderingar av deras DSP gjorts. Numera har den 6 kärnor och ordentligt mycket mer processorkraft än föregångarna. På framsidan finns två instrumentingångar och av de 12 analoga ingångarna på baksidan är 4 bestyckade med Universal Audios Unison-mikrofonförstärkare kombinerade med linjeingångar.

    Tillverkare: Universal Audio
    Svensk kontakt: Fitzpatrick
    Produkt: Apollo X8 Heritage Edition
    Antal in/ut: 18/24
    Pris: Ca 33 495 kr inkl. momsblatt_streck.png.734fb8f4cd872aca5c5fce81e748b8d9.pngLäs mer:

    Här hittar du samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >

    • Gilla 3

    Användarrespons

    Recommended Comments

    Niclasgustafsson

    Postat

    Metric Halos överlägsna ljudkort lyser med sin frånvaro i ännu en lista. Jag börjar ana en konstipation. 
    Det som borde vara var persons go-to är ULN2. 2 svinbra micpreamps, dsp, aes, spdif, möjlighet till 5 adat in (48 kanaler extra om man vill alltså). Och det är MODULÄRT dvs går att reparera och uppgradera eftersom!! 
    mitt kort har varit navet i min hemstudio i över ett decennium och tutar på fläckfritt fortfarande. Uppgraderat digitalkortet med ethernet och usb-c. Redo för 10 år till. Och om det går sönder skickar de delar, eller reparerar den åt mig. Borde vara överst på varje lista. Köp ett dyrare kort nu - spar i framtiden. 

    pme (oregistrerad)

    Postat

    Vilka är något så när framtidssäkra? Dvs fungerar med ios, android och linux? Man kanske även ska fundera på hur det är med stöd för microsofts arm plattformar.  Kanske inte spelar så stor roll för ljudkort för ett par tusen men lite dyrare modeller vill man kunna använda i minst 10 år.

    Niclasgustafsson

    Postat

    Metric halos prylar går att köra som class compliant i linux, ios osv. 😉 RME också. Inte UAD. 

    pme (oregistrerad)

    Postat

    7 hours ago, Niclasgustafsson said:

    Metric halos prylar går att köra som class compliant i linux, ios osv. 😉 RME också. Inte UAD. 

    Jag har provat RME som class compliant i OSX. Ganska värdelöst. Man kan inte ens slå på phantom power till mikrofon förstärkarna. Totalmix är lång borta. En liten sticker för att lura osäkra köpare, inte något som går att använda.

    Niclasgustafsson

    Postat

    On 2021-12-11 at 21:03 sa pme:

    Jag har provat RME som class compliant i OSX. Ganska värdelöst. Man kan inte ens slå på phantom power till mikrofon förstärkarna. Totalmix är lång borta. En liten sticker för att lura osäkra köpare, inte något som går att använda.

    Jodå. Man håller nere ratten när kanalen är markerad som jag förstår det av manualen… 

    total mix funkar fint i macos. Använt det då och då i över 15 år. Inga problem tyckte jag. Fyller sin funktion. 🙂 metric halos gränssnitt är bättre, och mer flexibelt dock. 😉 

    pme (oregistrerad)

    Postat

    4 hours ago, Niclasgustafsson said:

    Jodå. Man håller nere ratten när kanalen är markerad som jag förstår det av manualen… 

    total mix funkar fint i macos. Använt det då och då i över 15 år. Inga problem tyckte jag. Fyller sin funktion. 🙂 metric halos gränssnitt är bättre, och mer flexibelt dock. 😉 

    Total mix fungerar utmärkt i OSX, men total mix används inte i USB class compliant mode.

     



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.