Jump to content
Annons
  • Guide: 11 bästa förstärkarpluggarna 2022

    Studio har samlat ihop de mest spännande förstärkarpluggarna för huvudsakligen gitarr – spela in, spela upp och re-ampa och ge din musikproduktion mer inspirerande gitarrspår.

    Mats Nermark

    11-basta-forstarkarpluggarna-2022_1800.thumb.jpg.6aa76dd1d832cb32ba4f63371adbb579.jpg

    Här är ett antal gitarrförstärkarpluggar som du kan ha väldigt roligt med. Somliga är gamla bekanta jag jobbat länge med och andra är nya. Jag har valt ut program eller bundles som ger oss gitarrister de tre huvudgrupper av ljud som vi brukar vilja ha, clean, crunch och lead.

    För att få ut det optimala ur dessa pluggar är det väldigt viktigt att du har ett ljudkort som har en Hi-Z instrumentingång som passar för elgitarr eller elbas. Tyvärr är det så att vissa tillverkare har mindre bra ingångar än andra så om du inte tycker det blir bra kan du testa ett annat ljudkort. Eller testa DIFIX från Soundevice Digital som har som mål att på mjukvaruväg kompensera för mindre bra ljudkort. Jag har märkt att den gjort nytta på vissa pluggar och vissa ljudkort.

    Pluggarna är listade i bokstavsordning enligt tillverkare, och samtliga är tillgängliga för både Windows och macOS X. Pris är omräknat till svenska kronor.


    Blue Cat – Axiom Axe Packaxiom_final_.jpg.4e75d4bcd4e88c50b449388f0865553b.jpg

    Denna franske utvecklare har utgått från ett helt annat perspektiv än det vanliga där du ser grafiska representationer av de fysiska förebilderna. Här får du förvisso viss grafisk hjälp när du ser rattarna på en förstärkare men i övrigt har utvecklaren egen design på allt. Jag har inte sett någon annan plugg där du kan gå så på djupet gällande programmeringen och styra upp i detalj. Du kan också bygga dina egna förstärkare från grunden med det som heter Destructor.

    En unik och mycket användbar funktion är att du i ett Axiom preset kan ladda in andra vst-pluggar så om du redan har Eventides Tricera Chorus plugin och vill ha med det så lägg in det i ett preset så laddas det automatiskt. Denna funktion gör att jag i princip alltid skapar mina ljud i Axe Pack och laddar in andra förstärkar- och effektpluggar om jag vill åt något annat än förstärkarna eller effekterna i Axiom.

    Axe Pack inkluderar fyra helt unika moduler, Re-Guitar som omvandlar karaktären från en mikrofon till en annan (fungerar överraskande bra), AcouFiend som genererar feedback (MIDI-kontrollerbar om du vill), Late Replies där du kan skapa dina egna reverb och delay och använda andra vst-pluggar inne i effektens signalvägar samt Patch Work som är en vst patch bay plugg som i sig kan hantera upp till 64 andra vst-pluggar och koppla ihop dem på olika kreativa sätt.

    Här finns många presets som täcker de flesta musikstilar och även många för elbas. Axiom har dessutom det mest lättanvända sättet att hantera IR där du kan morpha mellan olika IR.

    Tillverkare: Blue Cat Audio
    Produkt: Blue Cat Axe Pack
    Format: Vst, Au, Aax och fristående program
    Pris: Cirka 3 190 kronor


    IK Multimedia – AmpliTube 5AT5.2_GUI_20211004_AMP_brit8000_lock_clocks_1800.jpg.b946b8b48f24d2b52f27840417eb969f.jpg

    I och med uppdateringen till version 5 fick AmpliTube 5 ett riktigt ansiktslyft i användargränssnittet, som nu är raka motsatsen till Blue Cat med grafiska representationer av alla enheter, som är väldigt lika originalenheterna och har ett väldigt lättanvänt användargränssnitt. Dessutom fick den bättre förstärkarmodeller och en helt ny högtalarsimulering. Dessa förbättringar tog den till att bli en av de bästa pluggarna på marknaden.

    Här finns många bra presets och det är lätt att spara, sortera och tagga sina egna ljud. Jag blev speciellt förtjust i hur jag arbetar med högtalarsimuleringarna, där jag inte bara kan ställa in mikrofontyper och avstånd, utan även vilken högtalartyp som skall finnas i lådan. Det går att importera egna IR men det har jag själv inte sett något behov av.

    Jag tycker att AmpliTube 5 är bland de pluggar som har bäst spelkänsla, och svarar bra på anslagsdynamik och verkligen inspirerar till att spela mer.

    Hur många förstärkare och effekter du får med beror på vilken version du köper, men en av mina favoriter Red Pig finns med i gratisversionen och köper du MAX får du många förstärkare, högtalare och effekter. Du kan köpa till specifika modeller till de billigare versionerna om du inte vill ha allt. Om du till exempel spelar elbas kan du köpa till en serie utmärkta Ampeg.

    Tillverkare: IK Multimedia
    Produkter: AmpliTube 5
    Format: Vst, Au, Aax och fristående program
    Priser: AmpliTube 5 Custom Shop gratis, AmpliTube 5 SE cirka 1 998 kronor, AmpliTube 5 cirka 2 398 kronor, AmpliTube 5 MAX cirka 7 990 kronor.
    Övrigt: I skrivande stund är det just nu 40% rabatt på AmpliTube 5


    Line 6 – Helix Native1820785583_HelixNative_red.jpg.20bed102536ce593afd0e5ef3da7c025.jpg

    Line 6 Native har den unika egenskapen att i stort sett allt du gör i pluggen kan du exportera till någon av hårdvaruenheterna i Helix-familjen. Detta gör att det finns en väldigt stor användarskara som lägger upp presets i en lättsökt databas på Internet, och där du gratis kan ladda ner presets. Mycket bra för den som inte gillar att tweaka själv.

    Användargränssnittet kan verka främmande då det skiljer sig från andra produkter. Detta genom att alla parametrar bara representeras av ett värde på en linje. Det finns så gott som ingenting i mjukvaran som påminner om gitarrförstärkare, och inte eller effekter förutom de små ikoner du väljer effekter och förstärkare med. Med tanke på mängden användare som tycker detta är okej så är det inte något att haka upp sig på.

    Det finns många förstärkare (även för elbas) och effekter och det har kommit fler. Detta allteftersom Line 6 uppdaterat programvaran med hyfsad regelbundenhet. Min upplevelse är att förstärkarna svarar bra mot dynamik och är den plugg jag går till när jag vill ha en Tweed-förstärkare.

    Tillverkare: Line 6
    Produkt: Helix Native
    Format: Vst, Au, Aax och fristående program
    Pris: Cirka 3 758 kronor
    Övrigt: Om du har en registrerad Helix hårdvara kostar pluggen cirka 932 kronor


    Muramasa Audio – Electrumelectrum_red.jpg.0827bcbbcee3f160f1469416e824f6b6.jpg

    Electrum var en helt ny bekantskap för mig när jag började leta pluggar till den här guiden. Ett uppfriskande nytt användargränssnitt där allt syns hela tiden. Lika spännande är att det inte förkommer namn som Plexi, Recto eller annat, utan här lyssnar du dig helt enkelt fram till det ljud du vill ha, och jag tycker det var en rolig upplevelse att arbeta med de lite mer udda parametrarna i förstärkarmodulen.

    En av de mer unika egenskaperna hittar du modulationsblocket. Där behöver du inte nödvändigtvis välja mellan de olika modulationseffekterna utan kan använda till exempel chorus, flanger och phaser tillsammans.

    Electrum har ett bra antal kategoriserade presets av väldigt blandad karaktär, så mycket kanske inte passar alla. Många av de preset jag testade var inte helt övertygande. Exempelvis autentiska förstärkare men när jag rattade till det själv fick jag till ett bra gitarrljud.

    Tillverkare: Muramasa
    Produkt: Electrum
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Cirka 1 585 kronor.
    Övrigt: Om du bara vill ha förstärkar- och högtalardelen finns Electrum Core för cirka 522 kronor


    Native Instruments – Guitar Rig 6 Proimg-ce-gallery-guitar-rig-6-product-page-02-gallery-01-overview-v2_06-9eefc285ab1d4a3dca9af7051fd76d23-d@2x_1800.jpg.b96425243d5fa799c5daa79a2ad9c1de.jpg

    Jag har följt Guitar Rig sedan version 1 och det har varit en del uppdateringar, men antalet förstärkare har i stort sett varit det område som uppdaterats minst. Den stora utvecklingen har varit i utbudet av effekter och hur du kopplar upp dem.

    Med det sagt så innehåller Guitar Rig Pro 6 tre nya förstärkarmodeller utöver de 16 nya effekterna, och de nya förstärkarmodellerna tycker jag är överraskande bra, och de svarar mycket bra på dynamik. Speciellt modellen Fire Breather.

    Balansen till effekternas fördel gör Guitar Rig 6 till ett fantastiskt verktyg för den experimentelle gitarristen och basisten, där gitarren kan låta som allt annat än just gitarr. Faktum är att du kan ha väldigt roligt med vilket instrument som helst.

    Användargränssnittet är lätt att komma in i om du vill in och fixa i ljuden. Vill du inte det, finns här ett föredömligt stort och strukturerat bibliotek med presets.

    Tillverkare: Native Instruments
    Produkt: Guitar Rig 6 Pro
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Cirka 2 121 kronor
    Övrigt: Om du vill testa konceptet finns Guitar Rig 6 Player som är gratis


    Nembrini – Get 3 Amplifiers Bundleimp_1800x1800_1800.jpg.605fe8880caf5098fea686b98c04a4ef.jpg

    Nembrini har bara enstaka förstärkare i sina pluggar, men vill du åt clean, crunch eller lead, kan du köpa en bundle vilket ger ett mycket mer intressant pris per förstärkarmodell. För det här ändamålet valde jag tre förstärkare, Sound Master Custom, MRH159 Brown Sound och BG Extasy.

    Jag gillar när det ser snyggt ut och ger Nembrini full pott för grafiken. Det ser riktigt aptitligt och förtroendegivande ut. Det visar sig snart att det låter lika bra som det ser ut också. De olika modellerna låter väldigt lika sina förebilder och har i stort sett samma (eller något utökade) funktioner.

    Sättet att hantera högtalarsimuleringen är enkel att förstå, och gör det den ska men vill du ändå använda egna IR går det att ladda in och mixa tre olika. Föredömligt enkelt.

    Om du testar Sound Master Custom så är den lik förebilden Fender Tone Master i det att den distar mycket snabbare än vad som är vanligt med en Fender-förstärkare. Då kan man dra ner regeln input så blir den mycket renare. Detta gäller för alla Nembrinis pluggar och gav fler möjligheter även för de andra jag testade.

    En unik funktion i Nembrinis pluggar är en Cleaner som gör att du kan rensa inkommande signal från Rumble och Harshness. Mycket användbart!

    Tillverkare: Nembrini Audio
    Produkt: Get 3 Amplifiers Bundle
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Cirka 1 395 kronor


    Neural DSP – Archetype PetrucciJohn-Petrucci-Plugin_red.jpg.019724e7f7fb160e3b5d3ac3fb652a09.jpg

    Neural DSP har ett eget koncept när det gäller de flesta av deras förstärkarpluggar, och det är att basera modellerna på en specifik gitarrists önskemål och inte kring specifika förstärkare. Jag hat tittat på Archetype Petrucci och Archetype Cory Wong, och de som är bekanta med dessa två gitarrister inser att det måste vara rätt olika pluggar. Petrucci är mer inriktad på distade ljud och Cory Wong mot rena.

    Archetype Petrucci innehåller fyra olika förstärkarmodeller, Piezo, Clean, Rhythm och Lead. Utseendet på modellerna är helt olika alla förstärkare jag sett, men av namnen att döma är det ju lätt att förstå användningsområdet för varje modell. Vidare finns det effekter att lägga både före och efter förstärkarmodellerna.

    Archetype Cory Wong är riktat mer mot rena ljud, och här finns bland andra en modell som ämnar ge bra direktinspelat ljud via mixer, och det fungerar väldigt bra och är användbart i dessa tider då DI har fått en renässans.

    Jag har haft möjligheten att testa ett antal olika Archetype pluggar, och jag måste erkänna att det är imponerande hur väl de lyckas med att ge användaren ljud, och som mycket väl skulle kunna användas i gitarristernas originalproduktioner, och som dessutom har bra spelkänsla.

    Tillverkare: Neural DSP
    Produkt: Archetype Petrucci och Archetype Cory Wong
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Archetype Petrucci cirka 1 585 kronor och Archetype Cory Wong cirka 1 265 kronor


    OverLoud – TH-U Premiumthu_1.jpg.86a5e8310264a8847717c647f03cc840.jpg

    Här är ytterligare ett italienskt företag som är med och slåss i segmentet förstärkarpluggar. De har samma typ av användargränssnitt som de flesta andra, där de har grafiska representationer som liknar originalhårdvaran som emuleras.

    Det är rimligt att anta att de har det största antalet förstärkarmodeller med 241 olika i listan. De flesta använder ju inte så många olika förstärkare, men det kan ju vara bra att ha att välja ifrån. Vill du utforska dem finns det fler än 1000 presets som är väl kategoriserade. Jag kan inte påstå att jag hunnit lyssna igenom alla förstärkarmodeller, men av det jag testade konstaterade jag att här finns mycket varierade ljud att använda som de är, eller att utgå ifrån när du vill skapa egna.

    Liksom AmpliTube 5 har TH-U ett antal auktoriserade modeller från tillverkare som Brunetti, THD, Randall och Mark V.

    Tillverkare: OverLoud
    Produkt: TH-U Premium
    Format: Vst, Au, Aax och fristående program
    Pris: Cirka 2 867 kronor


    PreSonus – Ampireampire_1800.jpg.dd249d912f157d5c31aed93179055f6f.jpg

    PreSonus Ampire är kanske en okänd plugg för en del, eftersom den länge bara gick att komma åt som en plugg som kom med musikprogrammet Studio One. Då den blev mer och mer populär, släppte Presonus pluggen så den går att köra i alla DAW, och den är dessutom billigast i denna guide.

    Här finns fyra modeller, men med tanke på att den har alla de förstärkartyper som krävs för de flesta musikstilar så bör det inte avskräcka någon att prova. Man har emulerat förstärkarna på detaljnivå på samma sätt som man gjort med sina pluggar till FAT channel som finns till StudioLive series III och nyare samt StudioOne. I pedalbordet för effekter kan man välja om effekterna ska ligga före, eller efter förstärkaren på ett enkelt sätt.

    Ampire är lätt att använda med relativt få effekter som du lägger upp på ett pedalbord. Den har få men bra presets, och svarar bra på anslag och volymratt. Den har en riktigt bra modell av Vox AC30 som de flesta inte brukar få till speciellt bra. 

    Tillverkare: PreSonus
    Produkt: Ampire
    Svensk kontakt: Nordic Audio
    Format: Vst3, Au, Aax
    Pris: Cirka 716 kronor


    Scuffham Amps – S-Gearsgear-v29-fullscrn_1800.jpg.887badf1dc8d984cb59c0ec9ca9719f7.jpg

    S-Gear var nog den första förstärkarpluggen som jag tyckte var så bra, att den faktiskt gick att använda och kunde mäta sig med de hårdvarualternativ som fanns då. Den har uppdaterats några gånger, men det är ett tag sedan sist. Rent ljudmässigt spelar det ingen roll, då den fortfarande låter nästan oslagbart bra. Enligt Mike Scuffham kommer det snart en ny uppdatering, och som kommer att vara gratis för de som köpt version 2.9 och då kommer de efterlängtade pedalsimuleringarna.

    S-Gear har endast fem olika förstärkarmodeller, men de är fortfarande bland de jag gillar bäst. De svarar mycket bra på både anslag och när jag rattar på gitarrens volymkontroll. Jag tycker S-Gear är väldigt inspirerande att spela på. Den är en av få pluggar som har en Dumble-inspirerad förstärkare, och som faktiskt kan låta som gemene man tycker att en Dumble låter. Du kan importera egna IR men jag tycker att det är helt onödigt. Detta då de som finns med är väldigt välgjorda, och i fabriksprogrammen är det ofta två samtidigt i god balans.

    Effekterna är modulation, delay och reverb och de låter alla väldigt bra och är synnerligen lätta att hantera.

    Tillverkare: Scuffham Amps
    Produkt: S-Gear
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Cirka 1 215


    Softube – Amp Roomamproom_1800.jpg.a5acb140cc30672e38f7ea506bf0c1b2.jpg

    Duktiga svenska företag finns ju inom de flesta segment på musikmjukvarumarknaden, och Softube är ett av dessa. För länge sedan släppte de Vintage Amp Room, som enligt många var den mest autentiska pluggen när den släpptes.

    Nu har de uppdaterat pluggen, och då heter den kort och gott Amp Room. Direkt uppenbart är att den svarar ypperligt på rattande av volymratt och på anslaget. Helt enkelt kul att spela på. Här finns få men bra förstärkarmodeller.

    Det finns många presets där de flesta är inriktade på rock och lite mer udda ljud, så jag fick leta noga för att hitta mer ”normala” ljud.

    Användargränssnittet är lättarbetat, men det kan vara lite råddigt att inte kunna dubbelklicka på Utility-modulerna som exempelvis mixern och split-modulen. Detta för att få se dem större, som man gör med förstärkare och effekter utan då behöver jag använda zoomfunktionen.

    Tillverkare: Softube
    Produkt: Amp Room
    Format: Vst, Au, Aax
    Pris: Cirka 1 570 kronor

    blatt_streck.png.9635639cf45cbcfd31ca5d307d421250.png

    Läs mer:

    Här hittar du samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >

    • Gilla 1

    Användarrespons

    Recommended Comments

    slejnard

    Postat

    Intressant och bra artikel 👍 Kör själv neural dsp Cory Wong och Plini. Riktigt nöjd. 

    Mats Nermark

    Postat

    Kul att den föll dig i smaken. Cory Wong var en riktigt stor överraskning i och med att det går att få fram riktigt bra distade ljud för det är ju inget Cory Wong är mest känd för.

    /Mats N 

    • Gilla 1
    Ardet

    Postat

    Positive grids Bias tycker jag är en av de bättre som jag provat. Rätt hyggliga presets men det går också att ratta fram rätt bra egna ljud också.  



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.