Guide: 10 bästa trummaskinspluggarna 2023
Av Hasse Nilsson (redigerat)
Pluggarna är listade i bokstavsordning efter tillverkarnamn och samtliga är tillgängliga för både Windows och MacOS X. Priser är inklusive moms om inte annat anges. Guiden är uppdaterad 2023-10-17.
Air Music Technology – Boom
En legendarisk plugg som från början var en del av inspelningsprogrammet Protools, men i takt att Boom blev allt populärare har tillverkaren gjort produkten tillgänglig för fler plattformar. Både funktions- och ljudmässigt är Boom ett hommage till klassisk hårdvara som exempelvis Rolands TR-serien. Du har fullt styr på reglage som tonhöjd, transientförlopp, och panorering. Med utgångspunkt från tio kända hårdvaror kan du plocka ihop egna kombinationer med trumset som blandar friskt från originalens ljuduppsättningar.
Men det finns en och annan specialare med ombord som vi särskilt uppskattar, kanske främst swing-mönstren som hämtats från källor som Akais MPC-maskiner.
Om du är ute efter att stegprogrammera rytmkomp med ljud från den gamla skolan är Boom din virtuelle trumrobotkompis.
Tillverkare: Air Music Technology
Produkt: Boom
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Ca 1 425 kronor inkl. moms
Audio Modern – Playbeat 3
Med ett utseende som raskt drar tankarna till en iPad-app så är Audio Moderns trumplugg, ähum, mest modern i den här listan. Förutom ypperliga funktioner och ljud så har pluggen inbyggd maskininlärning, vilket slarvigt brukar kallas AI. Det innebär att du, om du vill, kan träna Playbeat 3 genom att använda pluggen. Med tiden lär den sig vilken typ av beats och trumpkomp du gillar och kan därefter ge dig någorlunda intelligent assistans i dina produktioner. Med programmerbara effekter i realtid, exempelvis, är det här en produkt som räcker länge och som är en försmak på hur inspelningsprogrammen kommer att fungera inom ett par år.
Tillverkare: Audio Modern
Produkt: Playbeat 3
Format: Vst, Au, Aax, iOS
Pris: Ca 820 kronor
Beatskillz – Vinylistik
Den musikaliska undergenren Boom Bap har fått ett uppsving de senaste åren. Vi pratar alltså om avskalad hip-hop-beats med loopar och samplingar ovanpå. Det handlar mycket mer om att hitta ett grymt sväng än att producera låtar. Vinylistik innehåller ljud som ”inspirerats” av Boom Bap:ens producentstjärnor. Likaså är upplägget, likt en gammal Akai MPC, tungt influerat av musikstilens uttryck. Och nog svänger det om rytmerna i Vinylistik. Möjligheterna att bearbeta de individuella ljuden är godkända. Inalles innehåller pluggen 47 olika uppsättningar med trumljud. Med tanke på det mycket låga priset är det bara att slå till om du har en minsta dragning till beats som de tillverkades och lät för några årtiondens sedan. Och nu igen, med tanke på stilen är tillbaka.
Tillverkare: Beatskillz
Produkt: Vinylistik
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Ca 210 kronor inkl. moms
D16 – Drumazon
Polska tillverkaren D16 har länge varit hejare på att digitalt återskapa och bygga vidare på tidlösa musikmaskiner. Deras serie med emuleringar av basbosslådan Roland Tb-303 håller vi för bland de bästa i klassen. Drumazon är en klon i pluggformat av Rolands trummaskin Tr-909 vars ljud format och utgör grunden för house och techno. D16 har verkligen bemödat sig om att klonen ska vara så autentisk som möjligt. Det är detaljer som att hi-hatsen klipper mellan öppna och stängda lock på precis det där sättet som sker i verkliga livet, om du råkar av en bunt med tiotusenlappar att skaffa en av förlagorna med. Med Drumazon och dess stegsekvenser igång låter det precis som det ska: traditionsenlig urban dansmusik daterad efter år 1984. Bland extrafunktionerna som inte återfinns hos originalet hittar vi slumpfunktion och möjlighet att styra enskilda reglage med midi.
Tillverkare: D16
Produkt: Drumazon
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Ca 1 178 kronor inkl. moms
Heavyocity – DM-307
Den här pluggen ska inte förväxlas med likaledes utmärkta Damage 2 från samma tillverkare. Med cirka 3 600 enskilda ljud och 80 färdigbyggda trumset är DM-307 en trummaskinsplugg med extra allt. Förutom de gängse elektroniska slagverksljuden har tillverkaren lagt en del krut på det om brukar kallas cineastiska ljud; storslagna sound som lämpar sig väl för orkester- trailer- och filmproduktion. Inbyggt i pluggen finns en gedigen samling med effekter som lofi, saturering och distorsion. Dessutom medföljer 1 200 rytmmönster och loopar om du inte vill skriva in rytmer för hand. Själva stegsekvensiatorn är oklanderlig och detsamma gäller implementering av midi.
Tillverkare: Heavyocity
Produkt: DM-307
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Ca 1 310 kronor inkl. moms
Melda Production – Dream Machines
Med över 500 samplingar och en virtuell analogsynth-motor som heter duga är det Dream Machines ambition att förverkliga dina fetaste drömmar när det gäller smaskiga percussion- och trumljud. Vi giller att pluggen låter lite obestämt hemtamt. Det vi menar är att ljuden känns igen utan att det slår över helt och blir en ren och skär härmning av gamla maskiner från Roland, Oberheim, och så vidare. Om du producerar musik avsedd för dansgolv kan du göra dig själv en tjänst genom att pröva Dream Machines. Det är ett kliv upp från att ”bara” använda samplingar.
Tillverkare: Melda Production
Produkt: Dream Machine
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Ca 820 kronor
Softube – Heartbeat
Svenska Softube är internationellt hyllade experter på att emulera ljudteknik från den fysiska dimensionen in i den digitala domänen. Heartbeat är en åttakanalig trummaskingsplugg som låter exakt som sina förlagor, till exempel Rolands stilbildande produktserier. Skillnaden, och den är högst väsentligt, är att Hearbeat låter bättre. Genom att kombinera Softubes kloner att klassiska kompressorer och effekter blir upplevelsen av rytmer som kommer ur Hearbeat att soundet är mer äkta, mer på riktigt. Det är ypperligt jobbigt att mixa en gammal trummaskin så att den lika halvsmutsig och studsig som på gamla house-tolvor. Detta är ingen match för Heartbeat. Addera till detta en avancerad avdelning för att lägga trumljud i lager som triggas på olika sätt och att pluggen sömlöst kan användas i Softubes virtuella rackmodulsynt så har du något smått fantastiskt.
Tillverkare: Softube
Produkt: Heartbeat
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Ca 1 460 kronor inkl. moms
Sonic Charge – Microtonic
Fredrik Lidström är en pionjär inom svensk musikteknik och som hyllas på tok för sällan. Vi lyfter våra sombreros och pekar på en av hans skapelser, trummaskinspluggen Microtonic. Produkten har många år på nacken, men verkar aldrig bli omodern. Alla ljud som pluggen alstrar sker i realtid, det finns med andra ord inga samplingar. Vi har två användningsområden för Microtonic: antingen som trumsyntmodul, eller som trummaskin traditionell stegprogrammering. Med slumpfunktion och något Lidström kallar smarta förändringar (smart alteration) finns det fler sätt att skapa och jobba vidare på rytmer än de vanliga kedjorna av rytmsekvenser. Microtonic är en modern klassiker vi inte kan tröttna på.
Tillverkare: Sonic Charge
Produkt: Microtonic
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Ca 1 090 kronor inkl. moms
Xfer Records – Nerve
Folket som gav oss världens kanske mest populära synthplugg, Serum, har andra strängar på sina utvecklarlyror. Nerve är verkligen en lyckad nischprodukt för dem som bakar sina egna beats och gör det med stor omsorg. Förutom ett välljudande ljudbibliotek på över 2 GB har Xfer tänkt extra om mycket på oss som har samlat på oss ljudfiler flera olika format och som inte tänker överge våra befintliga bibliotek i första taget. Nerve har stöd för Wav, Aiff. Rex, Rx2, Akai Snd, med flera. Du kan även automatiskt klippa upp en loop i. låt säga, 16 delar och sedan göra en ny rytm med. Eller, ta midi-informationen från en Rex-loop och låta den spela på ljuddelarna i en annan loop. Kör hela rasket genom olika filter som kan styras med transientgeneratorer. Nerve är måhända inte helt rätt för en nybörjare men hej vad pluggen gör jobbet när det gäller modern beat-produktion som där ingen detalj är oväsentlig.
Tillverkare: Zfer Records
Produkt: Nerve
Format: Vst, Au,
Pris: Ca 1 000 kronor inkl. moms
XLN Audio – XO
Svenska XLN Audio känner många igen från trumpluggarna i Addictive Drum-serien. Genom att analysera och indexera samplingar visar XO en karta, där ljud med övervägande del diskant hamnar uppe i högra hörnet (hi-hats, shakers) och samplingar med mycket basfrekvenser (kickar) hamnar nere till vänster. Virvlar, och effekter syns i de centrala delarna i gränssnittet. De olika kategorierna visas med färger och när du styr pekaren över trumrymden spelas ljuden upp i realtid. Det går mycket fortare att välja rätt ljud och plocka ihop ett trumkit jämfört att sitta och leta filnamn i foldrar. XO har en åttasspårs groove-maskin med de rätta funktionerna. En bra effektdel och utmärkt redigering levererar en trummaskinsplugg som är starkt vanebildande.
Tillverkare: XLN Audio
Produkt: XO
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Ca 1 400 kronor inkl. momsHonorära omnämnanden
Akai:s sentida MPC-serie, Native Instruments Maschine, Arturias Spark och Rolands Plug-out-koncept är exempel på fantastiska trummaskiner som även finns som pluggar eller stöd för dem. Men med tanke på att de utgår från hårdvara har vi valt att inte ta med dem på den här listan. Ett tips är även att många inspelningsprogram har något slags variant på trummaskinsplugg som medföljer när du köper programmet.Läs mer:
Samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >
Redigerat av Björn Olsberg
Recommended Comments
Det finns inga kommentarer att visa
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.