Guide: 10 bästa pianopluggarna 2023
Pluggarna är listade i bokstavsordning enligt tillverkarnamn, och samtliga är tillgängliga för både Windows och Mac OS. Alla priser är inklusive moms. Guiden är uppdaterad 2023-09-19.
Acoustic Samples – B-Pian
Fransmannen Arno Sicard är it-ingenjören som tröttnade på sitt jobb och sadlade om. Han studerade istället på det ansedda ljudforskningsinstitutet IRCAM i Paris och producerade musik. Med sitt företag Acoustic Samples har han givit ut en stor mängd instrumentbibliotek sedan 2004. B-Pian låter pyttelite ostämt, småskruttigt, men ändå omotståndligt njutbart. Tänk dig ett lådpiano hemma hos en charmig äldre dam eller i en tom gammal skolsal. Soundet är perfekt för vissa musikstilar och vi brukar även använda det för att färga in lite av den operfekta klangen med den snajdigare ljudbilden hos en samplad flygel av god kvalitet. Trots sin enkelhet så finner du användbara reglage för sådant som pedalernas uttryck, hyggliga midi-inställningar samt ett konvolverings-reverb. B-Pian använder kostnadsfria UVI-workstation som uppspelningsplugg.
Tillverkare: Acoustic Samples
Produkt: B-Pian
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Cirka 320 kronor
Arturia – Piano V2
Så kallad fysikalisk modulering är, kortfattat uttryckt, en teknik för att återskapa egenskaperna hos ett verkligt instrument utan att använda uppspelning av ljudfiler. Tekniken har många fördelar: pluggar och program tar inte enorma mängder med lagringsutrymme i anspråk, laddar fort och är skonsamt mot din dators processor. Franska Arturia är mästare i gebitet och Piano V2 är inget undantag. Virtuell placering av mikrofoner, många olika typer av pianon att välja mellan och genomgående naturtroget instrumentljud gör att vi för ovanlighetens skull gärna använder fullständigt syntetiska rekonstruktioner av den äkta varan. Ett extra plus tilldelas för att Arturia tar sin mjukvarulösning hela vägen in till stan och erbjuder avantgardistiska varianter på pianoemuleringstekniken, exempelvis pianon tillverkade av metall eller glas (!),
Tillverkare: Arturia
Produkt: Piano V2
Svensk kontakt: EM Nordic
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Cirka 2 955 kronor
EastWest – Pianos
Det som tidigare bland annat har hetat Quantum Leap pianos platinum bundle torde vara planetens mest ambitiösa projekt när det gäller att med nästan sinnessjuk precision sampla klassiska konsertflyglar. EastWest Pianos väger in på över 300 GB i strumplästen och då får du dyrgripar som Bechstein D-280, Steinway D, Bösendorfer 290, and Yamaha C7 på din hårddisk och i ditt inspelningsprogram. Klaveren är uppmickade och inspelade av den inte helt okände Ken Scott (Bowie, Beatles, Elton John). Givetvis kan du steglöst laborera med sådant som artikulering, mikrofonplacering (rum-och närmickat) i jakten på det perfekta pianoljudet. Men det som är EastWest Pianos största styrka är att pluggen låter sig spelas på ett nära nog autentiskt sätt. Detta förutsätter dock att du har pedaler anslutna samt äger en viktad klaviatur som tillåter spelteknik av det mer avancerade slaget.
Tillverkare: EastWest
Produkt: Pianos
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Cirka 3 270 kronor
Native Instruments – Noire
Berlinarna på NI har en rejäl bunt med bra pianovolymer som naturligtvis utgår från deras populära samplare Kontakt. Från monstertaffeln The Giant till Alicia Keys flygel. Vi har fastnat för den inspirerande instrumentalisten Nils Frahms piano som förevigats i digitalt samplat format under namnet Noire. Eftersom vi faktiskt har lyssnat på Nisse lajv ett antal gånger kan vi konstatera att Noire är herr Frahms varma, lite lätt filmiska ljudkaraktär mycket troget. Det är ett mycket modernt pianoljud som inte låter klonkigt och stelt, helt enkelt. Pluggen har flera specialare som kan pigga upp din produktion exempelvis den ”partikel accelerator” som bästa kan beskrivas som pulserande kompljud som harmonierar med vad du spelar. Som vanligt när det gäller NI:s pianopluggar har du fullt styr på midi, effekter och artikelulering.
Tillverkare: Native Instruments
Produkt: Noire
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Cirka 1 760 kronor
Skybox Audio – Hammers + Waves – Acoustic
En av de senaste årens mest spännande pianopluggar kommer från Skybox och deras Hammers + Waves-serie. Här finner du en finflygel från Yamaha (C6) och två åldriga lådpianon som multisamplats enligt konstens alla regler. Men utöver det har Skybox adderat en kraftfull granulärsyntesmotor. Det innebär i praktiken att de bland de över 100 förinställningarna kan gå från poppigt bröd-och-smör-piano till atmosfäriska klanger och olika typer av ”svansar” på pianoljuden som låter mycket inbjudande. Utan att gå via dina egna effekter låter det helt enkelt brett och fett om Hammers + Waves – Acoustic, som är en av flera produkter som bygger på samma koncept. Kräver Native Instruments samplarplugg Kontakt (finns i grativersion) i version 6 eller högre.
Tillverkare: Skybox Audio
Produkt: Hammers + Waves – Acoustic
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Cirka 2 065 kronor
Spitfire Audio – Olafur Arnalds Stratus
Den isländske kompositören och pianisten Olafur Arnalds har gjort sig ett namn som Bafta- och Grammy-vinnare för musik till serier och film (och dessutom samarbeten med nyss nämnde Niels Frahm). Med Spitfire Audio har Arnalds skapat en serie med vad vi skulle vilja kalla verktygslådor för musikproduktion som drar åt det filmiska och ambienta. Stratus består av en stor mängd akustiska pianofraser som kan spelas i otaliga kombinationer. Det är med andra ord inte en pianoplugg i traditionell mening, men kan även användas som en sådan. Brittiska Spitfire Audio borgar för hög kvalitet både när det gäller själva ljudet och de kreativa uttrycksmedlen. En spännande plugg som tvivelsutan är som att ha en artificiell kompositörskompis i datorstudion. Kolla gärna in de andra volymerna i serien, även om det sammantaget blir rätt saftigt för plånboken.
Tillverkare: Spitfire Audio
Produkt: Olafur Arnalds Stratus
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Cirka 3 545 kronor
Teletone Audio – Postcard Piano
Om du inte letar efter ett smäckert och perfekt pianoljud utan eftertraktar ett vemodigare och varmare sound kan Postcard Pianos vara din melodi. I pluggen kan du till och med få pianon att åldras med ett enda reglage. Den här sortens ljudkaraktär har blivit alltmer i ropet och Postcard Pianos är bra balanserad mellan indie-ballad och lite mörkare stämningsmusik. Till din hjälp att färga ljudet har du en inbyggd rörförstärkaremulering och även möjligheten att köra ut signalen i mono. Med en mycket konkurrenskraftigt pris kan Postcard Pianos mycket väl bli din nya go-to-plugg om du producerar och framför musik som inte för en massa väsen av sig.
Tillverkare: Teletone Audio
Produkt: Postcard Piano
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Cirka 755 kronor
Toontrack – Cinematic Grand EKX
Det är klart som bäckvatten att vi ska en sväng uppåt i landet även i den här listan. Toontrack i Umeå är måhända mest kända för sina kralliga trumpluggar. Men även klaviaturerna under varumärket EZkeys 2 tål att lyssnas och spelas på. Cinematic Grand EKX är en ljudexpansion som inte ingår i EZkeys 2 men som funkar utmärkt i programmet. Cinematic Grand baseras på en Bösendorfer från 1891 som inte bara samplats på sedvanligt sätt. Nej, Toontrack:arna har dessutom knäppt på strängarna, spelat med stråkar och liknande. Resultat blir mer än en välljudande flygel. I pluggen hittar du intressanta förinställningar som bland annat låter som akustiska synth-pads.
Missa inte att du kan kan köpa till midi-mönster i EZkeys-serien för att snabba upp ditt låtskrivande och hitta nya musikaliska möjligheter.
Tillverkare: Toontrack
Produkt: Cinematic Grand EKX
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Cirka 795 kronor
Uvi Ircam – Prepared Pianos
En av konstmusikens absoluta högborgar är Institut de Recherche et de Coordination Acoustique/Musique (IRCAM) i Paris. Institutet är även mycket framstående när det gäller utvecklingen av kreativa digitala ljudverktyg. Nåväl, preparerat piano är ett samlingsbegrepp för allt från kasta in en näve spik övers trängarna till att spela, stämma och bearbeta pianoljudet med olika metoder. Allt metikulöst nedskrivet på noter, fattas bara annat. Prepared Pianos innehåller flera riktigt fina pianoklanger av traditionellt snitt, men till övervägande del är förinställningarna sådana att det i vissa fall knappt går att urskilja om det är ett akustiskt instrument eller en granulär synthplugg du hör. Med andra ord är de preparerade pianona från IRCAM i första rummet till för dig som är på upptäcksfärd efter nya och annorlunda ljud och klanger. Uvi Ircam Prepared Pianos använder kostnadsfria UVI-workstation som uppspelningsplugg.
Tillverkare: Uvi
Produkt: Ircam Prepared Pianos
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Cirka 3 270 kronor
XLN Audio – Addictive Keys Studio Grand
Stockholmsbaserade pluggutvecklarna på XLN Audio erbjuder en massivt multisamplad Steinway Model D inom ramen för Addictive Keys-serien. Model D brukar anses som den mest använda konsertflygeln i professionella sammanhang. För den rätta närvarokänslan har flygeln spelats in hos Sveriges Radio med hjälp av äldre, och får vi förmoda, svindyra vintage-mikrofoner. Du kan som sig bör mixa mellan extremnära ljudupptagning och naturlig rumsklang. Addictive Keys Studio Grand är ett välbehövligt tillskott i datorstudion om du saknar det där riktigt snygga pianoljudet. De över 40 olika förinställningarna ger en ordentligt musikalisk bredd när det gäller valmöjligheter, från det rättframma och självklara till mer radikala pianoljud. Kolla även in lådpianot Modern Upright om du känner en smula mer skramlig rootsmusik klia i fingrarna.
Tillverkare: XLN Audio
Produkt: Addictive Keys Studio Grand
Format: Vst, Au, Aax
Pris: Cirka 1 065 kronorLäs mer:
Här hittar du samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >
Recommended Comments
Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera
Du behöver vara medlem för att delta i communityn
Bli medlem (kostnadsfritt)
Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!
Bli medlem nu (kostnadsfritt)Logga in
Har du redan en inloggning?
Logga in nuLogga in här.