Jump to content
Annons
  • Guide: 10 bästa mastringspluggarna 2022

    Mastring har alltid varit ett mytomspunnet ämne, och det finns idag en uppsjö digitala verktyg för att hjälpa dig på traven till välljud. Men var börjar man egentligen? Studio guidar.

    Jon Rinneby

    1255698186_10bastamastringspluggarna_sajt_1800.jpg.b9bdca01ac8a3211c7385bfdf92a6972.jpg

    Det ska sägas direkt, i stort sätt vilken equalizer, kompressor, limiter eller annat verktyg som helst fungerar för mastring – så länge det tjänar låtens syfte. Med detta sagt tar denna guide sikte på pluggar som är speciellt framtagna med mastring i åtanke. I slutet av artikeln hittar du även ett förslag på en egenkomponerad mastringskedja, för dig som gillar att pussla själv.

    Pluggarna är listade i bokstavsordning efter tillverkarnamn och samtliga är tillgängliga för både Windows och MacOS X. Priser är inklusive moms om inte annat anges.

    Cradle – The God Particle
    1442626282_thegodparticle_red.jpg.ec30bcfc8508e91c328544fc7b81f8bb.jpg

    The God Particle är grammyvinnaren Jaycen Joshuas egna skapelse, vilken enligt utsago bygger på hans beprövade och mångåriga mastringskedja. Pluggen är mer eller mindre självgående och placeras sist på masterkanalen, där du sedan kan finjustera efter behov. Ljudet kan närmast beskrivas som modernt in-your-face med ett tydligt och varmt mellanregister. Hjärtat i The God Particle är Amount-ratten som styr effekten av de fasta frekvensområdena low, mid och high. Tydliga mätare hjälper dig att mata pluggen med lagom volym, både in i verktyget och till de olika frekvenserna. Slutligen hittar vi en självgående limiter, vilken går att stänga om så önskas.

    Tillverkare: Cradle
    Produkt: The God Particle
    Format: VST, AU, AAX
    Pris: Ca 850 kronor inkl. moms

    ExonicUK  – Ai master
    AI_master_red.jpg.5fb9ad3c9647ebb37d556f8c8e36c686.jpg

    Ai master är ett helt automatiskt mastringsverktyg som analyserar din låt från början till slut och gör alla inställningar åt dig. Perfekt när du vill ha en snabbmaster eller en referens att utgå ifrån. Vad som döljer sig under huven håller ExonicUK hemligt, men vi kan gissa att det rör sig om sedvanliga verktyg som eq, kompressor, stereobreddare, exciter och limiter, med en gnutta trolleri inblandat. Tyvärr finns ingen möjlighet att justera pluggens val i efterhand (ett tips är dock att backa på volymen in i pluggen, så blir mastern mindre komprimerad och pressad). I övrigt får du helt enkelt nöja dig med vad Ai master kommer fram till.

    Tillverkare: ExonicUK
    Produkt: Ai master
    Format: VST, AU
    Pris: Ca 850 kronor inkl. moms

    iZotope – Ozone 10
    ozone10_red.jpg.79646a416c52ca833e7b7e733a41b0ed.jpg

    Mastringssviternas okrönta mästare har nått version 10 och är fullproppad med spännande nyheter och användbara verktyg. I sitt standardutförande har Ozone 10 en uppgraderad Master Assistant som smidigt matchar förinställda eller egna referensspår mot din egen mix. Vidare hittar vi Magnify Soft Clip som ökar ljudstyrkan utan att tumma för mycket på ljudkvalitén och Recover Sides som minskar bredden utan att tappa sidorna. Speciellt för Advanced är Stabilizer module som kan liknas vid en intelligent dynamisk mastrings-eq, inte helt olik Gullfoss. Samt Impact module (riktigt bra), vilken genom mikrodynamik förstärker musikens rörlighet i valt frekvensområde. I övrigt känner vi igen det mesta från version 9 med den dynamiska equalizern, master rebalance, low end focus med mera. Ett givet val för dig som mastrar och både vill ha hjälp på traven och mycket att säga till om.

    Tillverkare: iZotope
    Produkt: Ozone 10 Standard och Advanced
    Format: VST, AU, AAX
    Pris: Ca 2 200 kronor + moms (standard) och 3 280 kronor + moms (Advanced)

    Kush Audio – Kush Blyss Master Channel EQ
    Blyss_red.jpg.499cfaf8fe9a83bee03b142602313d41.jpg

    Även om Kush Blyss Master Channel EQ utger sig för att vara en equalizer har pluggen en hel del ess i rockärmen. Detta gör Blyss till ett mer eller mindre fullfjädrat mastringsalterantiv. Limiter saknas dock. Förutom eq-delen, som är väldigt snäll mot öronen även vid drastiska justeringar, hittar vi välljudande saturation och en lättrattad kompressor. Speciellt saturationratten kan göra underverk för din musik och faktum är att den ensam kan påverka hela ljudupplevelsen, både volym- och känslomässigt. Börja med 25%-30% och hör vad som händer, men glöm inte att backa lite på output. Väl värt ett test.

    Tillverkare: Kush Audio
    Produkt: Kush Blyss Master Channel EQ
    Format: VST, AU, AAX
    Pris: Ca 1 100 kronor inkl. moms

    Mastering The Mix – Expose 2
    EXPOSE2_1080_red.jpg.84d656bc6b3e3c762315274b26850a32.jpg

    Expose 2 är ett kontrollverktyg i standalone vars syfte är att lyfta fram potentiella problem med din mix eller master. Få svar på hur du ligger till frekvensmässigt, om musiken är överkomprimerad, klipper, har fasproblem med mera. Perfekt om du känner dig osäker och vill analysera din nybakade master innan du släpper ut den till allmänheten. Ett lättbegripligt gränssnitt med dra och släpp gör hela processen smärtfri.

    Tillverkare: Mastering The Mix
    Produkt: Expose 2
    Format: VST, AU AAX
    Pris: 610 kronor inkl. moms

    Mastering The Mix – Bassroom och Mixroom
    BASSROOM_1080x_red.jpg.f468b8ab572123669f64eb02572f9e03.jpg

    MIXROOM_1080x_red.jpg.752b0c3a62ad04b141ab38b7b0988e70.jpg

    En av de absolut största utmaningarna för oss som mixar och mastrar är att få till en bra botten. Detta råder Bassroom bot på med bravur, tack vare fem innovativa frekvensband mellan 0-320 Hz som automatiskt anpassar sig efter din musik. Välj en passande förinställning inom lämplig genre och spela upp låtens mest intensiva parti och låt pluggen göra sitt. På samma sätt kan Mixroom hjälpa till med frekvensområdet 320-20000 Hz. Pluggarna fungerar dessutom ypperligt som komplement till varandra. Ett varningens finger ska dock lyftas: både Bassroom och Mixroom har en tendens att överdriva sina justeringar, så här gäller det att lyssna och inte vara rädd för att backa lite. Som grädde på moset har båda verktygen även inställningar för enskilda kanaler och grupper.

    Tillverkare: Mastering The Mix
    Produkt: Bassroom och Mixroom
    Format: VST, AU AAX
    Pris: Ca 610 kronor/styck inkl. moms

    Plugin Alliance – Bx_masterdesk
    bx_masterdesk_red.jpg.73b5544a30006243a4d9c1d401ec5476.jpg

    Med Bx_masterdesk lägger Brainworx fokus på en allt-i-ett-lösning för mastring med tillgänglighet i centrum. Med en tydlig trestegsmetod och en förvald signalkedja är det i stort sett bara att tuta och köra. Växla mellan olika förinställningar och finjustera sedan med Volume, Foundation och Tone och svårare än så är det inte. Bx_masterdesk gör inte jobbet åt dig, men slussar dig generöst i en riktning att utgå ifrån. I vanlig ordning gäller det att lyssna noggrant och inte låta dig luras av volymförändringar och annat hokus pokus - vilket många gånger är lättare sagt än gjort.

    Tillverkare: Plugin Alliance
    Produkt: BX_masterdesk
    Format: VST, AU AAX, AudioSuite
    Pris: Ca 1 600 kronor inkl. moms

    Sound Theory – Gullfoss Master
    gullfoss-master_red.jpg.0b37844cc8c67ef504f52a973cafb05e.jpg

    Gullfoss Master, som är en del av Gullfosspaketet, ställer sig i ledet av magiska verktyg som gör livet lite enklare för alla som mastrar. Med ett fåtal parametrar kan du polera slutmixen till perfektion med ökad detaljrikedom, tydlighet och djup. Tjusningen med Gullfoss, förutom enkelheten, är transparensen och de breda penseldragen. Det mesta låter helt enkelt lite bättre med bara en blygsam justering. Precis som med andra verktyg av denna kalibern är det frestande att dra på lite extra och då tenderar ljudet att bli allt för kliniskt och påträngande, speciellt i toppen (här kan det hjälpa att backa på BRIGHTEN). Men i lagom dos är Gullfoss svårslagen när det kommer till att behandla slutljudet. Ett tips är att utnyttja funktionen som styr hur stort frekvensområde som påverkas. Ibland kanske du enbart vill tämja mellanregistret exempelvis.

    Tillverkare: Sound Theory
    Produkt: Gullfoss
    Format: VST, AU, AAX
    Pris: 1 800 kronor inkl. moms

    Voxengo – TEOTE
    TEOTE_red.jpg.dc4467d7884f20d8775438b738805be3.jpg

    TEOTE, som står för ”That’s Easier On The Ear”, ställer sig i ledet av intelligenta verktyg som gör sitt bästa för att hitta frekvensmässig balans i din mix eller master. Pluggen är inte helt olik Gullfoss såtillvida att den tämjer oönskade resonanser, kan agera de-esser, samt lyfta fram det som eventuellt saknas. Där slutar dock likheterna då TEOTE har betydligt fler inställningsmöjligheter - på gott och ont. Bland annat kan du låta pluggen anpassa sig efter förinställda ljudprofiler och i detalj styra hur dessa ska agera. Som med så många andra verktyg av denna sort är det ofta mindre är mer som gäller för att nå önskat resultat, även om det är frestande att låta pluggen arbeta för fulla muggar. TEOTE kan även med fördel testat på enskilda kanaler, som exempelvis bas, gitarr, trummor och sång. Möjlighet till 8x oversampling är ett trevligt tillskott.

    Tillverkare: Voxengo
    Produkt: TEOTE
    Format: VST, AU, AAX
    Pris: Ca 710 kronor inkl. moms

    Waves – Abbey Road TG Mastering Chain
    abbey-road-tg-mastering-chain-v2_red.jpg.d3b1c9e033ce251dd5017ad3f920d3d5.jpg

    Abbey Road TG Mastering Chain från Waves är den digitala motsvarigheten till EMI TG12410, specialmixerbordet och mastringshjärtat på Abbey Road Studios. Ljudet kan bland annat höras på Pink Floyds ”The Dark Side of the Moon”, Nirvanas "In Utero” och Radioheads ”OK Computer”. Karaktären är unik och det går bland annat att växla mellan det aggressiva och lite smutsiga originalljudet på kompressorn och ett renare sound med mer upplevd volym. Precis som originalet består pluggen av olika moduler i form av ett ingångssteg, eq, kompressor/limiter, filter och en stereobreddare. Vidare kommer pluggen med ett separat mätverktyg som läser av VU, PPM, Phase och Peak. Abbey Road TG Mastering Chain skiner på hela mixar, men fungerar även ypperligt på grupper och enskilda kanaler. Ett hett tips är att leka runt med Tape Equalizer-ratten som verkligen kan forma ljudet i olika riktningar.

    Tillverkare: Waves
    Produkt: Abbey Road TG Mastering Chain
    Format: VST, AU, AAX
    Pris: Ca 430 kronor inkl. momsblatt_streck.png.ecaff532c4d43723fa0b7e461a337268.pngBygg din egen mastringskedja

    Nedan följer ett förslag på hur en egenkomponerad mastringskedja kan se ut. Det går givetvis att plocka bort eller lägga till pluggar efter behov. Vidare kan du nyttja ovanstående mastringsalternativ i kombination med nedanstående ensamvargar. Dock ska det understrykas att mindre ofta är mer när det kommer till mastring. Det är exempelvis inte ovanligt med enbart några försiktiga eq- justeringar, eventuellt en gnutta kompression och limitering.

    1. Preamp/mixerbord: Kazrog True Iron
    2. Specialverktyg: Oeksound Soothe2
    3. Equalizer: Fabfilter Pro-Q 3
    4. Exciter/EQ: Wavesfacory Spectre
    5. Kompressor: TDR Kotelnikov GE
    6. Rullband: Fuse Audio Labs FLYWHEEL
    7. Softclipper: SIR Audio Tools StandardCLIP
    8. Limiter: Fabfilter Pro-L 2

    blatt_streck.png.ecaff532c4d43723fa0b7e461a337268.pngLäs mer:
    Samtliga guider över de bästa studioprodukterna och pluggarna >

    • Gilla 1
    • Tack! 1

    Användarrespons

    Recommended Comments

    Magnus Lundberg

    Postat

    Hej Jon! Har Mastrat min nya låt med Ozone10. Kan bara hålla med om det du skriver. Har man en bra mix med bra inspelningskvalitet tar det inte många minuter att få ut en klar förbättring med den inbyggda guiden och därefter justera efter tycke och smak.

    • Gilla 1
    Jon Rinneby

    Postat

    On 2022-10-01 at 10:05 sa Magnus Lundberg:

    Hej Jon! Har Mastrat min nya låt med Ozone10. Kan bara hålla med om det du skriver. Har man en bra mix med bra inspelningskvalitet tar det inte många minuter att få ut en klar förbättring med den inbyggda guiden och därefter justera efter tycke och smak.

    Någon speciell modul eller funktion som du fastnat lite extra för?

    Magnus Lundberg

    Postat

    EQ Match är riktigt bra. Ger oftast en förbättring utan att överdrivet resultat. Även limitern (Maximizer) är lätt och trevlig att arbeta med.

    • Gilla 1
    Jon Rinneby

    Postat

    Jag gillar Impact, i rätt dos och i rätt sammanhang.

    /J



    Bli medlem (kostnadsfritt) eller logga in för att kommentera

    Du behöver vara medlem för att delta i communityn

    Bli medlem (kostnadsfritt)

    Bli medlem kostnadsfritt i vår community genom att registrera dig. Det är enkelt och kostar inget!

    Bli medlem nu (kostnadsfritt)

    Logga in

    Har du redan en inloggning?
    Logga in här.

    Logga in nu

  • Studio nb_2_2.jpg

×
×
  • Skapa ny...

Viktig information om kakor (cookies)

Vi har placerat några kakor på din enhet för att du ska bättre ska kunna använda den här sajten. Läs vår kakpolicy och om hur du kan ändra inställningar. Annars utgår vi från att du är bekväm med att fortsätta.